1922-2022: 100 jaar later opnieuw Onbekende Soldaat aangeduid in Brugge

Van 7 tot 9 november vonden er vijf Gathering of the soil-ceremonies plaats op militaire begraafplaatsen ter nagedachtenis van 100 jaar Onbekende Soldaat. Op donderdag 10 november werd een van deze vijf verzamelde urnen plechtig aangeduid in Brugge in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning. De eer was weggelegd voor een nazaat van de oorlogsveteraan die 100 jaar geleden de Onbekende Soldaat aanduidde. Op 11 november wordt de urne bijgezet aan de Congreskolom in Brussel.

 

De Gathering of the soil brengt een uniek historisch gebeuren weer tot leven. Door het geheel aan herdenkingen rond ‘verzamelde aarde’ als symbool voor de vijf belangrijkste veldslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog, komt het eerbetoon dicht bij het publiek.

 

Na de vijf militaire ceremonies (Lier, Maldegem, Luik, Namen en Diksmuide) kwamen de vijf met aarde gevulde urnen op woensdag 9 november aan in Brugge. Aan het stadhuis werd de rode loper uitgerold om het militair voertuig met de urnen in ontvangst te nemen.

 

Op 10 november vond dan de officiële plechtigheid plaats waarbij de Onbekende Soldaat werd aangeduid, zoals ook 100 jaar geleden gebeurde op de militaire begraafplaats van Brugge, in aanwezigheid van de Vertegenwoordiger van de Koning. Deze eer viel te beurt aan een van de twee aanwezige nichten van de oorlogsblinde Reinold Haezebrouck die in 1922 de Onbekende Soldaat aanduidde. Met de originele blindengeleidenstok, afkomstig uit de Brugse stadsarchieven, van de oorlogsveteraan duidde zij dit plechtig aan.  De vierde urne van links wordt, zoals toen, de Onbekende Soldaat.

 

Deze aangeduide urne zal op 11 november van Brugge vertrekken naar Brussel voor de traditionele, en deze keer extra bijzondere herdenking. Ze staat symbool voor alle militairen die in een conflict of oorlog gesneuveld of vermist zijn.

Bilitis Nijs

Gert-Jan D’haene