
Opleiden en innoveren: instructeurs in de schijnwerpers tijdens de Defence Instructor Day
Op 24 juni 2025 organiseerden het Commando der Scholen en Forem Digilearn Studio de Defence Instructor Day op de Renaissance Campus in Brussel. Een dag in het teken van instructeurs, met de nadruk op het uitwisselen van ervaringen, pedagogische innovatie en het promoten van hun sleutelrol in de opleiding.
In een context van geopolitieke spanningen en sociaaleconomische uitdagingen maakt Defensie een grote verandering door. In 2025 wil het 2.500 militairen in actieve dienst, 960 burgers en 1.050 reservisten rekruteren. Deze ambitie vraagt om een passende, gemoderniseerde opleiding die deze vermeerdering kan opvangen. De inhoud aanpassen, de methodes verrijken en de begeleiding versterken: dat zijn de huidige uitdagingen voor de opleiding.
Een sleutelrol binnen Defensie
Instructeurs spelen als overdragers van vaardigheden en ervaring een belangrijke rol. Ze dragen kennis, professionele vaardigheden, waarden en institutionele cultuur over. Hun bijdrage is essentieel voor de operationele voorbereiding van nieuwe medewerkers.
Door de snelle groei van het personeelsbestand is het vermogen om leermethoden te innoveren en aan te passen bepalend. Dit betekent dat de opleiding moet worden herzien zodat deze dynamischer, interactiever en meer verankerd wordt in de operationele realiteit.
Digitaal onderwijs in de schijnwerpers
De dag, ingeleid door de Commandant der Scholen, Generaal-majoor van het vliegwezen An-Roos De Potter, belichtte pedagogische innovaties en digitale tools. Simulatoren, virtual reality, interactieve workshops: allemaal tools die het onderwijs meeslepender, boeiender en efficiënter maken.
“Dit jaar hebben we het belang van digitalisering benadrukt, met als doel de opleidingen aantrekkelijker te maken en beter af te stemmen op een jong en hyperconnected publiek. Het gaat erom de interesse van de leerling te wekken, zodat hij de inhoud duurzaam verwerft”, aldus generaal-majoor An-Roos De Potter.
De deelnemers konden zo schilder-, las- en vrachtwagensimulatoren ontdekken, virtual reality-scenario’s verkennen en experimenteren met interactieve tools die de betrokkenheid, autonomie en ondersteuning van de leerlingen bevorderen, afgestemd op de individuele behoeften.
Een ruimte voor uitwisseling en inspiratie
Naast de demonstraties bood deze dag ook de gelegenheid om ervaringen en best practices te delen tussen opleidingsprofessionals.
“Het is een waardevolle dag die Defensie-instructeurs en opleiders van de Forem samenbrengt: hetzelfde beroep, maar in verschillende contexten. Door ervaringen te delen, kunnen we onze aanpak vergelijken en onze kennis delen om beter in te spelen op de diversiteit van de doelgroepen die we opleiden”, aldus Yves Magnan, algemeen directeur Services & Producten van de Forem.
De samenwerking tussen Defensie en de Forem toont een gedeelde wens om opleidingspraktijken te verbeteren. Ze werken samen aan efficiëntere, modernere en praktijkgerichte oplossingen. “Door onze krachten te bundelen en onze middelen te delen, kunnen we echt een opleiding opzetten die aansluit bij de uitdagingen”, benadrukt luitenant-Generaal Thierry Esser, directeur-generaal Human Resources.
Voor Adjudant-chef Evelyn is deze dag een waardevolle kans als instructeur: “Het is natuurlijk een kans om te leren, maar vooral om ons netwerk uit te breiden. Het ontmoeten van collega’s van andere scholen of opleidingscentra maakt deze dag zo verrijkend. We ontdekken, we leren… en bovenal bouwen we connecties op.”
De Instructor Day 2025 staat voor het streven om op een collectieve en efficiënte manier te innoveren, kennis over te dragen en de toekomst voor te bereiden.







