België en Frankrijk nemen de luchtverdediging van de Baltische staten over

Op donderdag 30 november vond de CoC (Change of Command) van de BAP (Baltic Air Policing) plaats in Šiaulai, Litouwen. Frankrijk en België nemen de taak over van de Italiaanse Luchtmacht, voor een periode van 4 maanden. Dit kadert binnen de NAVO-missie om het luchtruim van de Baltische staten te verdedigen.

 

Van 1 december tot 1 april 2024 worden vier F-16’s en een detachement van 70 personeelsleden ontplooid op de luchtmachtbasis van Šiaulai. Aan Belgische zijde zullen in eerste instantie piloten en ondersteunend personeel van de 2e Wing uit Florennes de leiding hebben. Later worden ze afgelost door een team van de 10e Wing uit Kleine-Brogel. De piloten van dienst (24/7) worden telkens om de twee weken afgelost.

 

De vliegtuigen moeten een QRA-capaciteit (Quick Reaction Alert) leveren, wat betekent dat ze binnen de 15 minuten moeten opstijgen als een niet-bevriend vliegtuig zonder waarschuwing het bewaakte luchtruim binnenvliegt. Om de Baltische landen en hun inwoners te beschermen, kunnen ze dan verdachte vliegtuigen onderscheppen en controleren.

 

Op dinsdag 28 november hebben gevechtsvliegtuigen van het type Mirage 2000-5 de luchtmachtbasis Luxeuil-Saint Sauveur in de Haute-Saône verlaten, met als bestemming Šiauliai. Deze missie is eveneens gepland voor een duur van vier maanden, in dienst van Frankrijk.

 

Na de annexatie van de Krim door Rusland In 2014 werd de missie versterkt met bijkomende maatregelen Enhanced Air Policing en een detachement op Ämari Air Base, Estland.

 

Verschillende hooggeplaatste NAVO-officieren namen het woord, waaronder de Belgische generaal-majoor vlieger Geert De Decker, in zijn functie van Deputy ACOS Ops & Trg.

Luchtcomponent

Michael Moors