Belgische Defensie stuurt opnieuw F-16’s naar het Midden-Oosten

Op dinsdag 29 september vertrekken vier F-16’s vanop de luchtmachtbasis te Florennes richting het Midden-Oosten in het kader van de operatie ‘Inherent Resolve’ van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Defensie geeft hiermee gevolg aan de regeringsbeslissing van 26 juni 2020. Het engagement van België kadert in de resolutie 2249 van de VN-Veiligheidsraad van 2015 die verwijst naar de globale dreiging die Daesh betekent voor de internationale vrede en veiligheid”. De regeringsbeslissing voorziet een operationele inzet voor de duur van één jaar.

 

Een detachement met een honderdtal Belgische militairen zal de inzet van de toestellen ondersteunen. Alle leden van het detachement werden de voorbij weken al ontplooid naar de regio. Voorafgaand aan de uitzending werden alle leden van het detachement in corona-quarantaine geplaatst. De eerste rotatie is hoofdzakelijk samengesteld met militairen van de luchtmachtbasis van Florennes.

 

De hernieuwde inzet is nodig om een heropflakkering van IS tegen te gaan. De vliegtuigen, de piloten en het ondersteunende personeel zullen operaties uitvoeren vanaf een luchtmachtbasis in het Midden-Oosten. De toestellen kunnen worden ingezet ter ondersteuning van coalitietroepen op de grond.

Sedeyn Ritchie