Chef Defensie bezoekt nieuw radarcentrum in Bevekom

Op woensdag 25 november heeft admiraal Michel Hofman, de Chef Defensie (CHOD), een werkbezoek gebracht aan het nieuwe Control and Reporting Center (CRC). Sinds oktober is het radarcentrum, na de verhuis uit Glons, operationeel vanop de luchtmachtbasis van Bevekom in een hedendaagse infrastructuur.

 

De CHOD kon tijdens dit bezoek kennismaken met de ultramoderne operatieruimte van waaruit de luchtgevechtsleiders van de Luchtcomponent het luchtruim van de Benelux bewaken. Indien nodig sturen de operatoren een onderschepping van twee gewapende F-16’s aan, het quick reaction alert (QRA). De admiraal bezoekt ook de indrukwekkende computerruimte. Daar staan de meeste technische systemen die het CRC ondersteunen op het vlak van weersvoorspelling, luchtverdediging, communicatie, navigatie en surveillance.

 

Admiraal Hofman krijgt ook de gelegenheid om tijdens zijn aanwezigheid in het CRC de werking van de eenheid van nabij te volgen, in het bijzonder in geval van een crisissituatie in het Belgisch luchtruim. Dan begeleidt het CRC de Benelux QRA. Die bestaat afwisselend uit Belgische of Nederlandse F-16’s. In samenwerking met de Nederlandse luchtmacht en het CRC van Nieuw-Milligen organiseert het CRC van Bevekom tweemaal per jaar een dergelijke noodoefening, Renegade genaamd. Deze keer zijn het de Nederlandse collega’s die aansturen, volgend jaar is het de beurt aan het Belgische CRC om de Renegade-oefening te organiseren.

 

Het CRC zal in de toekomst ook onderdak bieden aan het National Airspace Security Center (NASC). Daarin zullen Defensie, politie, douane en de FOD Mobiliteit samenwerken om alle informatie over luchtincidenten te analyseren. Ook hier levert Defensie een bijkomende inspanning in dienst van de natie.

Jozef Vanden Broeck

Jozef Vanden Broeck & Michael Moors