CHOD bezoekt operationele detachementen in Jordanië, de Perzische Golf en Verenigde Arabische Emiraten

De afgelopen dagen heeft Chef Defensie admiraal Hofman een aantal operationele detachementen bezocht in Jordanië, de Perzische Golf en in de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Op de luchtmachtbasis in Al Azraq ontmoette hij het detachement ODF (Operation Desert Falcon). Defensie neemt deel aan de coalitie tegen Daesh in Irak en Syrië om bij te dragen tot de nederlaag van Daesh in de JOA (Joint Operations Area) die haar is toegewezen. In het kader van Operation Inherent Resolve (OIR) verlenen vier F-16’s sinds oktober 2020 een jaar lang steun aan grondtroepen en opereren zij boven Irak en Syrië vanuit de vliegbasis in Jordanië om de strijd aan te gaan met terreurgroep IS.

 

In de Perzische Golf ging hij aan boord van het vliegdekschip Charles de Gaulle waar hij met zijn internationale collega’s de huidige deelname van het Belgische Fregat Leopold I aan de Groupe Aéronaval (GAN) besprak.

Het fregat F930 Leopold I is op 18 februari vanuit de marinebasis van Den Helder vertrokken en heeft zich in de Middellandse Zee aangesloten bij de Task Force 473, onder bevel van de Franse Contre amiral Marc Aussedat, gevormd rond het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle.
Op 6 maart 2021, na meer dan twintig dagen opereren in de Middellandse Zee, stak de Groupe Aéronaval (GAN) het Suezkanaal over, waarmee de Task Force 473 toetrad tot een nieuw deel van de CLEMENCEAU 21-missie. Deze missie is een uitzonderlijke gelegenheid voor een zeer jonge bemanning om te trainen in “High End Warfare”, binnen een multinationale task force.

 

In Abu Dhabi had hij een ontmoeting met zijn collega Chef Defensie en bracht hij een bezoek aan het hoofdkwartier van de operatie EMASOH (European Maritime Awareness Strait of Hormuz) waar ook een Belgische Marineofficier deel van uitmaakt.

 

“Ik heb overal zeer enthousiaste en gedreven medewerkers ontmoet” vertelt Chef Defensie admiraal Hofman en hij bedankt alle medewerkers voor hun bijdrage op internationaal niveau in deze uiterst complexe regio.

Loïc Bernardin