De eerste Belgische A400M is aangekomen

Op dinsdag 22 december omstreeks 14 uur landde op de militaire luchthaven van Melsbroek een nieuw A400M transportvliegtuig voor de 15de Wing Luchttransport. Dit eerste Belgische vliegtuig, met staartnummer CT-02, betreft het tweede van acht toestellen voor strategisch en tactisch luchttransport dat Melsbroek als thuisbasis krijgt.

 

België kocht zeven toestellen aan en het Groothertogdom Luxemburg nam de aankoop van het achtste toestel voor zijn rekening. De binationale eenheid ‘Belgium-Luxembourg Binational Air Transport Unit A400M’ (BNU A400M) die gehuisvestigd is op Melsbroek, exploiteert deze vliegtuigen die samen deel uitmaken van een gezamenlijke vloot. In de BNU A400M werken Belgen en Luxemburgers zij aan zij. Enkele maanden geleden leverde Airbus al een eerste A400M toestel voor deze vloot, de CT-01, die de Luxemburgse nationale kleuren draagt.

 

Progressief zullen de nieuwe vliegtuigen de opdrachten van de bijna vijftig jaar oude C-130 ‘Hercules’ vliegtuigen overnemen.

 

De 15 Wing luchttransport is in volle transitie. Deze week neemt de eenheid ook afscheid van twee vliegtuigtypes. Na ongeveer 20 jaar vertrekt de laatste van vier Embraer Regional Jets op 23 December voor een nieuwe bestemming. Ook het lease-contract van de Airbus 321 met de firma HiFly loopt eind dit jaar af. Op 24 december maakt dit toestel zijn laatste vlucht in opdracht van Defensie.

Kristof Moens