Defensie en War Heritage Instituut brengen hulde aan veteranen

Aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel vond in de voormiddag van 7 april de traditionele herdenkingsceremonie plaats ter ere van alle veteranen. In de namiddag volgde nog een programma voor alle genodigde veteranen in het War Heritage Institute (WHI) in het Jubelpark.

 

Elk jaar op 7 april eren het War Heritage Instituut (WHI) en Defensie alle Belgische soldaten die sinds 1945 in dienst van de vrede zijn gesneuveld.  Deze datum werd gekozen ter nagedachtenis van de 10 Belgische militairen die op 7 april 1994 in Rwanda werden vermoord tijdens hun deelname aan de VN-vredesoperatie in Kigali.

 

Graf van de Onbekende Soldaat

 

De dag startte om 11 uur met een plechtigheid bij het Graf van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom in Brussel, in aanwezigheid van de Vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, minister van Defensie Ludivine Dedonder en vele andere autoriteiten.

 

De Vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning legde tijdens de herdenking een bloemenkrans aan het Graf van de Onbekende Soldaat. Vervolgens ontstak hij de Eeuwige Vlam en ondertekende hij het Gulden Boek.

 

“Wees fier!”

 

In de namiddag ging het programma verder in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in het Brusselse Jubelpark.  Een representatieve delegatie van militairen die het afgelopen jaar aan belangrijke operaties hebben deelgenomen, werd door de minister van Defensie in de bloemetjes gezet.

 

Deze delegatie bestond uit militairen die hebben deelgenomen aan de evacuatieoperatie in Afghanistan (RED KITE), de snelle reactiemacht van de NAVO – in Roemenië – na de Russische invasie van Oekraïne (NRF-VJTF), de verhoogde waakzaamheid in het luchtruim boven de Baltische Staten (eVA) en het militair personeel dat met de Narcis op de Middellandse Zee patrouilleerde als onderdeel van de vloot van de Standing NATO Maritime Group Two (SNMG2).

 

“Vandaag is al jaren een belangrijke herdenking waarbij we onze gevallen militairen eren. Maar veteranen zijn niet enkel zij die het leven lieten tijdens hun actieve dienst. Veteranen zijn alle militairen die in naam van ons land een opdracht vervuld hebben, vaak met gevaar voor eigen leven”, startte de minister. Daarna richtte ze zich tot de delegatie: “Jullie stonden meteen klaar om ons land te vertegenwoordigen en onze democratische waarden en normen te verdedigen wanneer nodig. Wees fier op jullie engagement voor ons land. Wat jullie doen, en wat anderen vandaag de dag nog steeds doen, verdient de nodige aandacht in en van onze maatschappij.”

 

Verder waren er verschillende veteranenverenigingen vertegenwoordigd en kregen alle veteranen, samen met hun gezinsleden, gratis toegang tot alle sites van het WHI: het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, het Fort van Breendonk, Bastogne Barracks, de Dodengang in Diksmuide, de Commandobunker Kemmel en Gunfire Brasschaat.

 

De dag werd afgesloten met een bijkomende speech van de minister en een muzikaal intermezzo.

Nathalie Mylle

Vincent Bordignon

Clint Soete