Een ongewone zomer voor de jongeren

Doorheen de zomer organiseren de eenheden van Defensie jongerenstages voor 16- tot 19-jarigen. De deelnemers krijgen zo de kans zich helemaal onder te dompelen in de militaire wereld. Het einde van de vakantie nadert, wat denken zij over hun stage? Heeft Defensie nieuwe rekruten gevonden?

 

Bij de Paracommando’s, bij de Genie, de infanterie, bij de Luchtcomponent of bij de Marine: deze zomer werden er meer dan 750 plaatsen opgesteld voor jongeren.

Over jezelf leren

 

Aaron, Nathan en Célia hebben alle drie besloten om deel te nemen aan een zomerstage van de Genie. “Op school volg ik momenteel de richting Defensie & Veiligheid en ik had zin om het leger verder te leren kennen”, vertelt Aaron. Célia was “nieuwsgierig om Defensie te ontdekken” vooral omdat haar grootvader ook in het leger zat.” Nathan is nog aan het uitzoeken wat hij wil en hoopt binnen de rangen te vinden wat hij zoekt.

 

Gedurende een hele week konden de jongeren leven zoals militairen in vorming. Vroeg opstaan, sporten, drill oefenen, een hindernissenpiste overwinnen, de graden leren kennen en activiteiten doen onder alle soorten weersomstandigheden. Omdat het hier gaat om een initiatiestage bij de Genie, namen Aaron, Nathan en Célia deel aan explosievendemonstraties, leerden ze rijden met werfvoertuigen en maakten ze allerlei soorten constructies. “De stage leert ons discipline te hebben en sociaal te zijn, want we hebben onze GSM’s niet. Bovenal leren we hier meer over onszelf,” getuigen onze drie jongeren met de glimlach.

Verzegelde GSM’s

 

Ook hier geldt vanaf dag 1 dat de GSM’s verzegeld worden. Zo “proberen we de samenwerking en het kameraadschap te stimuleren”, zegt Bill, luitenant Force Protection die verantwoordelijk is voor de jongeren van de vliegopleidingen van Florennes. Een goed uitgestippeld programma met voor ieder wat wils werd uitgestippeld door de zeven organiserende militairen.

 

Aan de ene kant zijn er de vliegtuigtechnici en aan de andere kant de aircommando’s. Beiden beginnen op de eerste twee dagen met een gemeenschappelijke fysieke training en basiscursussen: kaartlezen, in de pas lopen. Na een passage bij het wapenmagazijn vertrekken de jonge commando’s naar Marche-en-Famenne om te proeven van een nacht op het terrein en het gevechtsrantsoen. Verder leren ze er camouflagetechnieken en vorderen bij nacht.

 

De luchttechnici blijven op de vliegbasis van Florennes en ontdekken de controletoren. Ze inspecteren ook de interne mechanica van de F-16’s onder het goedkeurend oog van Maverick (Top Gun) aan de muur. “Mijn favoriete momenten waren vliegen met de vluchtsimulator en het bezoek aan de gepantserde voertuigen,” legt Tim enthousiast uit.

Zich engageren

 

“Ik ben naar hier gekomen om mijn hoofd leeg te maken, nieuwe dingen te ontdekken en leuke momenten te beleven,” zegt Cadwal. “Ik was hier enkel om eens te proeven, maar misschien dat ik me wel echt wil engageren nu”, zegt Enzo, voor wie de orientatieoefening in het bos een memorabele herinnering was. Vanessa denkt er al twee jaar aan om technieker vliegtuigonderhoud te worden en heeft zich ingeschreven voor de air tech stage om haar keuze te bevestigen. “Ik was niet zeker, maar ik was heel blij met wat ik kon zien tijdens het onderhoud in de hanger. Hier hoor je de F16’s elke dag opstijgen. Het is een beetje moeilijk de eerste dag, maar je went er snel aan.”

 

Meer info en inschrijvingen:

Jongerenstages | Defensie (mil.be)

Aude Ransbotijn & Yuki Willems

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle