Godetia vertrokken voor laatste opdracht met de SNMCMG1 vloot

Op 21 januari heeft de SNMCMG1, de 1ste mijnenbestrijdingsvloot van de NAVO, de marinebasis van Zeebrugge verlaten voor een opdracht van zes maanden op de Noordzee en de Baltische Zee. Aan het hoofd van de vloot staat de A960 Godetia, het commando- en steunschip van onze Marine.

 

Tijdens zijn laatste opdracht zorgt de Godetia voor de bevelvoering en de bevoorrading van de internationale vloot. Die bestaat uit mijnenjagers uit Duitsland, Estland, Nederland, Polen, Noorwegen, het Verenigd Koningrijk en België. Om de vloot te leiden, heeft de Godetia een Nederlandse staf aan boord, onder leiding van Commander Jan Wijchers van de Koninklijke Nederlandse Marine.

 

De missie loopt af rond 30 juni 2021, waarna de Godetia buiten dienst wordt gesteld. Het schip zal dan meer dan 816.617,7 zeemijl of 1.512.376 km hebben afgelegd, of bijna 38 keer rond de wereld. Het schip kwam in dienst op 23 mei 1966 en heeft dan meer dan 55 dienstjaren doorgebracht bij onze Marine.

 

Voor het vertrek van de vloot heeft flottieljeadmiraal Jan De Beurme, commandant van de Marine en Deputy admiral Benelux, met het personeel van het stafschip gesproken. De directeur operaties, Kapitein-ter-zee Luc De Maesschalk sprak de bemanning toe van de M921 Lobelia, de Belgische mijnenjagers die de vloot vervoegt.

 

Helaas heeft Covid-19 ook zijn impact op deze opdracht. De familieleden van de bemanning, die traditioneel het schip op de kaai komen uitwuiven, konden bij het vertrek niet aanwezig zijn. Via een livestream konden ze het wel van thuis uit meemaken.

 

De opdracht van de vloot is om zich te trainen in het bestrijden van onderzeese springtuigen. De vloot zal daarom deelnemen aan de operatie HODOPS Litouwen (Historical Ordnance Disposal Operation), oefeningen met de Zweedse, Poolse en Noorse marines, een oefening met de SNMG1 (een van de twee permanente escortevloten van de NAVO), Open Spirit en US BALTOPS.

 

In 2024 zal de Marine het eerste schip ontvangen van de nieuwe generatie mijnenbestrijdingsschepen, uitgerust met autonome toestellen.

 

Volg de laatste opdracht van de Godetia ook op de Facebookpagina van het schip:  https://www.facebook.com/A960Godetia.

Yves Swertvaegher / Manon Collignon

Jorn Urbain