Grote Amerikaanse militaire rotatie in de komende weken

Zie je een zwerm helikopters bij jou in de buurt? Zie je een konvooi militaire voertuigen voorbijkomen? Maak je geen zorgen: tussen eind mei en juli 2024 zal België het toneel zijn van een Amerikaanse militaire rotatie van strategisch belang. Dit initiatief benadrukt de voortdurende inspanningen om de interoperabiliteit van de NAVO-strijdkrachten te verbeteren.

 

De luchthaven van Oostende, de haven van Zeebrugge en de militaire luchtmachtbasis van Koksijde in het bijzonder bereiden zich voor op de komst van de 1st Cavalry Division Combat Aviation Brigade en de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade.

 

De operatie wordt uitgevoerd door het Amerikaanse leger, in nauwe samenwerking met de Belgische Defensie en de civiele autoriteiten. Deze sites zullen enkel dienen als transitzones: Amerikaans personeel en materieel zullen hun reis voortzetten naar hun eindbestemming.

 

Logistiek platform

 

Als lid van de NAVO wordt de bijdrage van de Verenigde Staten aan de veiligheid en stabiliteit in Europa onderstreept door hun voortdurende betrokkenheid. En de rotatie die van start gaat, zal de cruciale rol van België als strategisch logistiek knooppunt in het hart van West-Europa benadrukken.

 

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als er tussen nu en half juli helikopters over je gebied vliegen.

 

Foto’s: illustratie foto’s

Yuki Willems

Nathalie Mylle