Minister van Defensie bezoekt DDC, het nieuwste product van de transformatie van de Special Forces

Vrijdag bracht minister van Defensie, Ludivine Dedonder, een bezoek aan de Deep Development Capacity (DDC) van de Special Forces Group (SFG), één van de zes eenheden van het Special Operations Regiment, in de kazerne van Heverlee.

 

Op het programma van het bezoek stonden een gedetailleerde presentatie over de SFG – verantwoordelijk voor speciale operaties die worden uitgevoerd in onzekere, complexe en gevaarlijke omgevingen – en de ontwikkeling van een Deep Development Capacity; maar ook een ontmoeting met het vrouwelijke personeel dat sinds eind 2020 bij hen werd afgedeeld.

 

Sinds 2016 zijn er talrijke initiatieven opgestart om verder te bouwen aan veelzijdige, efficiënte en performante Special Forces.

 

De oprichting van het Special Operations Regiment en de definitie van een nieuw takenpakket ervoor hebben geleid tot een panoplie innovaties op het gebied van organisatie, capaciteiten en training. Op vlak van materieel hebben we nieuwe voertuigen, verschillende types wapens en drones zien binnenkomen. Het A400M-vliegtuig vervangt voortaan de C130 voor de parachutesprongen. De paracommando-bataljons worden uitgerust met amfibische capaciteiten, gevechtsduikers, krachtige zodiacs en operationele vrije vallers. De Special Forces Group blijft niet achter, zij hebben onlangs een capaciteit van speur- en aanvalshonden geïntegreerd, alsook gevechtsontmijners.

 

De nieuwste capaciteit is de DDC, Deep development Capacity. Deze capaciteit werkt ter directe ondersteuning van Special Forces-teams. Haar taken zijn onder andere: analyse van opdrachten,  omgeving en gegevens; enquêtes uitvoeren; contact leggen met de lokale bevolking; …

 

De DDC is opgericht naar aanleiding van de behoefte van de SFG om haar kennis van het menselijke domein (sociale groepen, lokale bevolking, leiders) tijdens operaties te verdiepen. Door de gemengde samenstelling kunnen de DDC tijdens operaties ook gemakkelijker contact maken met de omgeving en de lokale bevolking en ze dus ook beter begrijpen. Een gemengde capaciteit laat bovendien toe, dankzij de complementariteit tussen man en vrouw, een ​​betere en bredere visie op de omgeving en de bevolking te ontwikkelen en aldus bij te dragen tot de voltooiing van hun opdrachten.

 

De capaciteit werd al ingezet bij operaties en heeft goede resultaten opgebracht.

 

Aan het einde van het bezoek zei de minister van Defensie onder de indruk te zijn van het actievermogen van de Special Forces en van de nieuwe capaciteit. “Het zijn uitzonderlijke soldaten waarvan de menselijke kwaliteiten onmiddellijk zichtbaar zijn”, zei ze.

Malek Azoug