Nederlandse transportvliegtuigen oefenen in Belgisch luchtruim

Onze Nederlandse collega’s van de Koninklijke Luchtmacht houden van 23 november 2020 tot en met 11 december 2020 een grootschalige oefening in Nederland. Volgende week zullen ze daarbij ook van het Belgisch luchtruim gebruikmaken. Tijdens die oefening, Werewolf Resilience genaamd, voert het Nederlandse 336 smaldeel luchttransport van de Vliegbasis Eindhoven verschillende tactische opdrachten uit met zijn C-130 transportvliegtuigen.

 

In de week van 7 tot en met 11 december 2020 oefenen de C-130’s dus ook in het Belgisch luchtruim in de regio van Ravels en Weelde. Twee C-130-transportvliegtuigen zullen in die periode tweemaal per dag het militaire vliegveld van Weelde aandoen om tactische operaties te oefenen. Dit gebeurt zowel overdag, tussen 14.30 en 17.30 uur, als ‘s avonds, tussen 20.00 en 23.00 uur.

 

In normale omstandigheden vindt de jaarlijkse oefening plaats op de Amerikaanse militaire basis van Yuma. Door de huidige COVID-19-crisis is die oefening afgelast en doet de Nederlandse krijgsmacht een beroep op ons Belgisch luchtruim en vliegveld om hun operationele doelstellingen te behalen.

 

Die vorm van samenwerking is niet uitzonderlijk. De Belgische Luchtcomponent oefent ook in het Nederlandse luchtruim. Zo maken onze F-16-jachtvliegtuigen regelmatig gebruik van de NAVO-oefenlocatie Vliehors Range op Vlieland.

Jo Vanden Broeck

Jo Vanden Broeck