Special Operations Regiment viert meerdere verjaardagen

Op 18 oktober vierde het Special Operations Regiment feest: zowel het Trainingscentrum voor Commando’s in Marche-les-Dames als het Trainingscentrum voor Parachutisten te Schaffen bestaan 75 jaar. Daarnaast blaast het Regiment 70 kaarsjes uit én bestaan de gevechtseenheden (SFG – 2Cdo – 3Para) 80 jaar. Koning Filip overhandigde bij deze gelegenheid eveneens een nieuw vaandel aan het regiment.

 

Zijne Majesteit huldigde aan het kasteel in Marche-les-Dames een herinneringsmuur in. Het monument vermeldt de namen van de bijna 220 paracommando’s die sinds Wereldoorlog II sneuvelden tijdens de dienst. Voor het eerst eert één monument alle para’s, commando’s en kandidaten die het leven lieten bij de uitoefening van hun job, ongeacht de omstandigheden: tijdens een operatie, een training of tijdens hun dagelijkse dienst.

 

Tijdens de daaropvolgende parade kreeg het regiment zijn nieuwe vaandel overhandigd. De dag werd afgesloten met een défilé en een receptie. Naast deze drie verjaardagen was het ook 40 jaar geleden dat de Koning zijn commandobrevet behaalde in Marche-les-Dames.

 

Het Special Operations Regiment (SOR) bestaat uit meerdere eenheden. Naast het SOR Hoofdkwartier is er de Special Forces Group (SFG) uit Heverlee, met een maritieme tak in Zeebrugge. Het 2 Bataljon Commando (2Cdo) uit Flawinne met een Special Operations Engineering Detachment in Amay, het 3 Bataljon Parachutisten uit Schaffen (3Para) en de 6 Groep CIS uit Peutie vervolledigen het regiment.

 

Verjaardag trainingscentra

 

Ook de twee trainingscentra van het Special Operations Regiment, het Commando Training Center in Marche-les-Dames en het Trainingscentrum Para in Tielen werden dus gevierd. Zij bestaan 75 jaar.

 

Het trainings- en instructiecentrum in Marche-les-Dames is in de eerste plaats gefocust op de operationele noden van paracommando eenheden. Het is het competentiecentrum van Defensie op gebied van commandotechnieken: obstakels, close combat, sniper, survival, … Ze voorzien onder andere basic training voor de paracommando’s.

 

Het Training Center Para in Schaffen is dan weer het expertisecentrum voor parachutespringen, bevoorrading via de lucht en luchttransport met vliegtuigen of tactische helikopters. Militairen zijn daar permanent voorbereid om allerlei luchtoperaties uit te voeren in de schoot van het Special Operations Regiment, en dat wereldwijd. Ze zorgen voor de operationele paraatheid van het eigen personeel.

 

Het SOR Hoofdkwartier ten slotte is in staat om gecombineerde en nationale operaties of special operations in samenwerkingsverband uit te voeren of te coördineren. In 2021 voerde het hoofdkwartier nog de nationale Non-combattant Evacuation Operation (NEO) in Afghanistan uit, operatie Red Kite. Daarbij werden meer dan 1400 niet-strijders, burgers dus, geëvacueerd.

Bilitis Nijs

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre