“We will remember them”

“We will remember them,” klinkt het aan het Graf van de Onbekende Soldaat. Meestal galmen de woorden uit het gedicht van Robert Laurence Binyon op 11 november maar deze keer weerklonken ze ook al op 7 november, tijdens een jaarlijkse herdenking van de Commonwealth.

 

Ambassadeurs, deputy ambassadeurs en militaire attachés van enkele landen van de Commonwealth brachten hulde aan de gesneuvelde soldaten uit beide Wereldoorlogen. Verscheidene bloemenkransen werden aan de voet van het monument in Brussel neergelegd.

 

Een afvaardiging van leerlingen van de British School of Brussels bracht ook een herdenkingskrans mee. Brava, een van de jonge leerlingen, sprak in een zelfgeschreven gedicht over de waanzin van oorlog. Zijn emotionele beschrijving was fijngevoelig en treffend.

 

Ook Hare Excellentie Caroline Millar, ambassadeur van het Gemenebest Australië, sprak de aanwezigen toe. Zij haalde de bekende woorden uit het gedicht “For The Fallen” van Robert Laurence Binyon aan, dat eindigt met: “we will remember them”. Deze zin wordt dan telkens door de aanwezigen herhaald – ook deze keer – omdat dit een exhortation symboliseert, een aanmaning om de gesneuvelden te eren en de getrokken lessen niet te vergeten.

Rein Van den Bergh

Adrien Muylaert