Mijnenjager Crocus keert terug van missie
Drie maanden na haar vertrek naar de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) keerde de mijnenjager Crocus op donderdag 23 november terug naar Zeebrugge. Het schip neutraliseerde vijf mijnen uit de Tweede Wereldoorlog en nam deel aan drie mijnenbestrijdingsoefeningen en -operaties.
De SNMCMG1, ook bekend als Groep 1, is een permanente vloot die bestaat uit verschillende NAVO-schepen. Het hoofddoel van deze Groep 1 is het uitschakelen van explosieven die nog steeds een bedreiging vormen voor de koopvaardij, de visserij en het milieu, terwijl de vaardigheden die nodig zijn voor mijnenbestrijding op een hoog niveau worden gehouden.
Vijf mijnen
Het schip vertrok op 23 augustus en nam deel aan drie mijnenbestrijdingsoefeningen en -operaties voor de kust van Letland, Frankrijk en Estland. Het kon vijf mijnen uit de Tweede Wereldoorlog neutraliseren. “Met de mijnenjagers Crocus en Vlaardingen hebben de Belgen en de Nederlanders de beste prestatie geleverd tijdens deze inzet”, zegt kapitein-ter-zee Christophe Colonval, directeur Operaties van de marine.
Voortdurende bewaking en training
Naast mijnenbestrijding kunnen de schepen ook worden ingezet voor andere taken zoals het bewaken van de scheepvaart, wat niet onbelangrijk is gezien de huidige geopolitieke context. De schepen worden ook voortdurend getraind om allerlei procedures up-to-date te houden. Deze trainingen omvatten manoeuvres op zee (slepen, tanken op zee), man overboord-oefeningen, schietoefeningen, …
Historisch en militair onderwijs
De vloot was meestal vijf tot tien dagen op zee en deed daarna havens aan om voorraden aan te vullen en de bemanning een adempauze te gunnen. In Normandië bijvoorbeeld, konden de militairen tijdens een excursie de verschillende landingsstranden van 1944 en verschillende musea over dit onderwerp bezoeken.
Historisch en militair onderwijs is belangrijk om onze missies in de huidige wereld van conflicten te ondersteunen. Onze westerse waarden van vrijheid en democratie zijn niet overal vanzelfsprekend, daar moeten we ons bewust van zijn.
Een succesvolle missie en een tevreden bemanning
De bemanning was natuurlijk opgetogen toen ze donderdagochtend aanmeerde in Zeebrugge. De volgende dag werd ze met haar familie herenigd. “Ik ben heel tevreden, het was mijn eerste operatie en echt een geweldige ervaring,” zegt Justine, hoofd van de logistieke afdeling aan boord. “We hebben veel geleerd en hebben mijnen onschadelijk gemaakt, wat onze belangrijkste missie is.”
Onderofficier Mathieu, die de operationele afdeling leidt, was ook enthousiast over de missie: “Het was een goede tijd op zee, niet te lang en niet te kort, maar we zijn altijd blij om terug te komen.”