Met CAESAR, de modernisering van het Bataljon Artillerie

In het kader van het project om de gemotoriseerde capaciteit (CaMo) van de Landcomponent, bereidt België zich voor op een ware transformatie van zijn artillerie om de nieuwe geopolitieke en operationele uitdagingen aan te gaan. Deze woensdag vond in Brasschaat een demonstratie plaats van de nieuwe voertuigen CAESAR en Griffon, onder het toeziend oog van de Vice-chef Defensie, Luitenant-generaal Vansina, vergezeld door een delegatie van Belgische en Franse generaals en kolonels.

 

Defensie plant een aanzienlijke uitbreiding van haar artilleriemacht. “Uiteindelijk zal het Bataljon Artillerie niet minder dan 450 voertuigen tellen, verdeeld over verschillende batterijen met in totaal 1400 leden”, kondigt Generaal-majoor Baugnée, hoofd van de Landcomponent, aan. Op dit moment zijn het de CAESAR die alle aandacht trekken. Hun komst staat gepland voor 2027.

 

Indrukwekkende modernisering

 

“Vandaag de dag presteren onze 105mm en 120mm wapensystemen goed, maar we willen graag de mobiliteit van onze artillerie verbeteren, de reikwijdte vergroten en de vuursteun versterken voor eenheden die dat nodig hebben”, onderstreept Luitenant-kolonel Verstraelen, Korpscommandant van het Bataljon Artillerie.

 

Het begin van een nieuw tijdperk voor de Belgische artillerie is aangebroken, met als doelstelling op korte termijn drie batterijen uitgerust met CAESAR-voertuigen (vanaf 2027) en twee batterijen MEPAC (Griffons uitgerust met een mortier 120 mm), gepland voor 2028. De oprichting van een luchtafweerbatterij staat ook op het programma.

 

In 2035 zal ook een tweede Bataljon Artillerie worden opgericht in het zuidelijke deel van het land. “Momenteel zijn we verspreid over twee sites: Brasschaat en Lombardsijde. Vanaf volgend jaar willen we een derde, Franstalige vestiging openen in Marche-en-Famenne. Zo wordt onze eenheid tweetalig”, legt Luitenant-kolonel Verstraelen uit. In de zomer van 2025 zal een opleidingscentrum in Marche-en-Famenne de deuren openen.

 

6 schoten per minuut

 

De CAESAR, een waar juweel van moderne artillerie, vormt het hart van deze moderniteit. Met 24 operationele voertuigen gepland voor 2027 heeft de Landcomponent geïnvesteerd in uitzonderlijke vuurkracht en mobiliteit. De CAESAR kan 6 schoten per minuut afvuren en zijn 155 mm kanon heeft een bereik van 40 km. Dit vermogen maakt het mogelijk om het terrein voor te bereiden, bedreigingen te neutraliseren en doelen met formidabele precisie aan te vallen.

 

Verschillende types Griffon worden naar voren gehaald. Een Franse militair legt uit: “De Griffon VOA positioneert zich aan de voorkant van de artillerie. We verzamelen gegevens om de CAESAR te helpen effectief te richten op de vijand.”

 

Artillerie, een afwisselende baan

 

“Ik heb altijd al bij Defensie willen werken”, zegt een jonge soldaat uit Brasschaat met een nachtblauwe artilleriebaret op. “Ik zit nu iets meer dan een jaar in het leger. Na een opleiding communicatiesystemen (CIS) in Peutie, werk ik in Brasschaat op het communicatienetwerk van het Bataljon Artillerie. Ik heb al aan enkele oefeningen kunnen deelnemen en hoop nog meer ervaring op te kunnen doen met de nieuwe voertuigen.”

 

“Een jongere bij ons heeft een heel gevarieerde baan: hij is actief op het terrein, hij is sportief, hij doet zowel tactisch als technisch werk met een artilleriewapen. Hij schiet inderdaad op doelen die hij zelf niet ziet”, vult Luitenant-kolonel Verstraelen aan.

 

Al deze ontwikkelingen beloven nieuwe ervaringen en nieuwe missies. Als je geïnteresseerd bent in een carrière vol ontdekkingen, aarzel dan niet om meer te weten te komen op: www.mil.be.

Y. Willems

Adrien Muylaert

Ramzy Bentrad