Met OPERA toont de Marine haar engagement binnen de Kustwacht
De Marine werkt tijdens de gezamenlijke operatie OPERA nauw samen met haar Kustwachtpartners om de veiligheid op zee te waarborgen. Dat zijn zeventien federale en Vlaamse instanties die verantwoordelijk zijn voor de Noordzee. Vorige week speelde het patrouillevaartuig Castor een ondersteunende rol voor de douane en het Directoraat-Generaal Scheepvaart (DG Scheepvaart) tijdens een gezamenlijke operatie gericht op het monitoren van schepen en het voorkomen van illegale activiteiten op zee.
De Kustwacht fungeert als schakel tussen de verschillende partners en zorgt voor een efficiënte samenwerking. Het operationele hart van de Kustwacht bestaat uit het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende en het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) in Zeebrugge.
Het MRCC coördineert reddingsoperaties en is het eerste aanspreekpunt voor schepen in nood. Het MIK houdt toezicht op de naleving van de wetgeving op zee en bestrijdt illegale activiteiten zoals drugssmokkel, mensensmokkel en illegale visvangst.
Grondige inspecties en gezamenlijke operaties
Vorige week gingen leden van de Douane en Accijnzen (FOD Financiën) en DG Scheepvaart (FOD Mobiliteit en Vervoer) aan boord van de Castor om samen met de Marine bepaalde schepen te controleren. Deze schepen worden geselecteerd op basis van specifieke risicofactoren, zoals hun herkomst, eerdere overtredingen of verdacht gedrag, waaronder veelvuldige interacties met kleinere vaartuigen.
Deze schepen worden vervolgens zorgvuldig doorzocht om illegale activiteiten op te sporen.
De gezamenlijke teams voeren grondige inspecties uit en bestrijken alle ruimtes aan boord, van de machinekamer tot de bemanningscabines. De focus ligt op het opsporen van illegale goederen, zoals sigaretten en verdovende middelen. Deze samenwerking maakt de operaties niet alleen efficiënt, maar ook veilig, dankzij de gedeelde expertise en ervaring.
De Castor en de Pollux, gespecialiseerde schepen
Voor Kustwachtpartners maakt de samenwerking met de Marine toegang tot gespecialiseerde schepen mogelijk, zoals de Castor en de Pollux. Uitgerust met geavanceerde technologie en bemanningen die getraind zijn in het waarborgen van de veiligheid tijdens complexe operaties op zee, ondersteunen deze patrouillevaartuigen de zoekteams en grijpen ze snel in bij incidenten of bedreigingen.
De Marinecomponent zorgt er zo voor dat er snel actie kan worden ondernomen tegen illegale praktijken op zee, zoals smokkel of uitbuiting van bemanningsleden. De maritieme veiligheidsteams staan paraat om deze bedreigingen snel en effectief het hoofd te bieden.
Een essentiële pijler van maritieme veiligheid
De samenwerking tussen de Marine en de verschillende Kustwachtpartners vormt een essentiële pijler voor de Belgische maritieme veiligheid. Door het combineren van geavanceerde technologie, goed getrainde teams en een nauwkeurige coördinatie, worden verdachte schepen efficiënt geïnspecteerd en illegale activiteiten aan banden gelegd.
Deze samenwerking beschermt niet alleen de Belgische kust en de scheepvaart, maar draagt ook bij aan de beveiliging van de internationale handel. Het is een cruciaal onderdeel van de bredere strategie om onze havens en maritieme infrastructuur te beschermen tegen illegale acties.