Een symbolische ceremonie: de opening van het academiejaar aan de Koninklijke Militaire School

De esplanade van het Jubelpark in Brussel daverde vanavond op het ritme van de militaire pas voor de start van een nieuw academiejaar aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Meer dan 500 studenten namen deel aan deze emblematische ceremonie, een symbool van hun engagement voor de officiersopleiding in België.

 

De openingsceremonie, die plaatsvond in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en families, was een plechtige aangelegenheid. De nieuwe studenten werden voorgesteld aan hun meters en peters, een sterk gebaar dat het belang van ondersteuning tijdens hun parcours onderstreept. De promotie-chefs zegden hun steun toe en beloofden hen te begeleiden om hun succes op dit veeleisende pad te verzekeren.

 

Een kostbare eer

 

Het hoogtepunt van de ceremonie was de uitreiking van de Degen des Konings, dat dit jaar werd uitgereikt aan Onderluitenant vlieger Valère Van Hoorde. Met deze vergulde sabel, gegraveerd met het koninklijk monogram, werd Valère erkend voor zijn voorbeeldige verdiensten tijdens zijn opleiding. Generaal-majoor Hart, Hoofd van de Militaire Huishouding van de Koning, overhandigde hem de onderscheiding met voelbare trots.

 

“De Degen des Konings ontvangen is een unieke eer die me vervult met trots en dankbaarheid. Het symboliseert de academische, sportieve, militaire en morele toewijding die tijdens de eerste drie studiejaren worden gecultiveerd. Dit voorrecht geeft me de kracht en motivatie om de waarden van de Koninklijke Militaire School te belichamen en toekomstige generaties te inspireren”, aldus Onderluitenant Van Hoorde.

 

Een vormende ervaring

 

Voor de studenten is de opening van het academiejaar veel meer dan een simpele ceremonie: het is een moment om stil te staan bij hun engagement en hun ambities. “De KMS is veel meer dan alleen een school; het is een unieke levenservaring die ons zowel persoonlijk als professioneel vormt. Naast een degelijke academische opleiding leer je jezelf fysiek en mentaal te overtreffen door constante uitdagingen”, legt een student uit. Hij voegt eraan toe: “De bijzonder sterke steun tussen kameraden speelt een essentiële rol in onze vooruitgang. Of het nu op het terrein is, tijdens militaire oefeningen of bij het studeren, deze solidariteit helpt ons de moeilijkste momenten te overwinnen.”

 

Aan het begin van hun officiersopleiding bereiden deze jonge mannen en vrouwen zich voor op uitdagingen die hun toekomst vorm zullen geven. Hun tijd aan de KMS is niet alleen een academische mijlpaal, maar ook een toewijding om hun land te dienen, moed te tonen en integer leiding te geven.

Camille Henry

Loan Silvestre