Oekraïense president Zelensky bezoekt zijn landgenoten in het Militair Hospitaal

 

Volodymyr Zelensky bracht op donderdag 17 oktober een bezoek aan het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA), in Neder-Over-Heembeek, waar drie Oekraïense militairen sinds 4 september verzorgd worden voor ernstige brand- en oorlogsverwondingen. Bij deze gelegenheid ontvingen ze een medaille van de president.

 

Zelensky werd begeleid naar het Brandwondencentrum, in aanwezigheid van aftredend minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib,  de Commandant van de Medische Component Generaal-Majoor Ongena en de directeur van het Militair Hospitaal, Kolonel de Vaulx de Champion.

 

Gekleed in een wegwerpschort, handschoenen, mondmasker en hoofdkapje nam de Oekraïense president de tijd om zijn drie gewonde landgenoten te ontmoeten, met hen te praten en ze te bedanken voor hun moed en inzet. Hierbij ontvingen ze een medaille uit handen van de president.

 

Zelensky sprak ook meermaals zijn dank uit aan het Militair Hospitaal en aan de Belgische Staat. “We zijn de deskundigen van dit ziekenhuis dankbaar voor het redden van de levens van onze sterke jongens. We zijn jullie land dankbaar voor alle medische steun”, begon de president. “De jongens beginnen terug te lachen. Ik denk dat dit belangrijk is voor de strijders, want tijdens de oorlog lachen ze niet. Zeker niet nadat ze verbrand zijn. We zijn jullie land, de mensen, de artsen erg dankbaar… Ik dank u namens mijn land, namens mijn volk.”

 

Erkenning van het geleverde werk

 

Kolonel de Vaulx de Champion is opgetogen over dit bezoek. “Het is een enorme eer voor het Militair Hospitaal om president Zelensky vandaag te verwelkomen. Het is een echte erkenning voor het werk van onze medewerkers in het Brandwondencentrum.”

 

De passage van Zelensky in het Militair Hospitaal volgde op zijn bezoek aan de NAVO, waar hij eerder op de dag zijn ‘overwinningsplan’ voorstelde aan de Europese leiders en ministers van Defensie van de Alliantie.

 

Oekraïense patiënten vanaf 2022

 

De Belgische Defensie beperkt zich niet tot het leveren van materiële capaciteiten en opleidingen aan Oekraïne. Het biedt ook ondersteuning in de vorm van medische bijstand. Vanwege zijn internationale expertise in de behandeling van ernstige brandwonden verwelkomde het MHKA in november 2022 vijf Oekraïense militairen. De patiënten waren allemaal slachtoffers van oorlogswonden, waarbij 15% tot 65% van het lichaamsoppervlak verbrand was.

Wilge Decraene

Lucia Gaggero

Clint Soete