De Medische Dienst viert zijn 50-jarig bestaan

Vrijdag werd in het Jubelpark een grote parade gehouden die de Medische Component in de bloemetjes zette. Door de jaren heen stond hij steeds paraat ten dienste van de militairen en de bevolking, zowel in België als in het buitenland. Een terugblik.

 

In maart 1974, midden in de Koude Oorlog, besliste de regering om de Medische Dienst autonoom te maken in het kader van de hervorming van de Krijgsmacht.  Die dienst kwam als aanvulling van de reeds bestaande Luchtmacht, Zeemacht en Landmacht. De beslissing markeerde het begin van de ontwikkeling van de Medische Component zoals we die vandaag de dag kennen. Gezondheid staat altijd voorop, een belangrijke voorwaarde om het land te kunnen dienen als operationeel inzetbare militair.

 

NAVO en VN

 

Eén van de belangrijkste missies van de Medische Component is het verlenen van medische steun bij operaties, bijvoorbeeld in het kader van de NAVO of de Verenigde Naties. Zo nam het deel aan missies in Zaïre, Rwanda, Bosnië, Somalië, Irak, Kosovo, Mali en Afghanistan (landoperaties).  Medisch personeel wordt ook ontplooid op schepen van de Marine of op de operationele basissen van de Lucht- en Ruimtecomponent.

 

Tussen 2006 en 2009 werd de Medische Component met een veldhospitaal (Rol 2) ingezet bij de United Nations Interim Force in Lebanon (BELUFIL). Dat hospitaal bood medische ondersteuning aan de Belgische troepen, maar ook aan militairen van de VN en de lokale bevolking.

 

In 2012 verleende een Belgisch medisch detachement, in het kader van de NAVO, steun aan de International Security Assistance Force in Afghanistan (ISAF) in het gerenommeerd oorlogstraumacentrum van Kandahar.

 

In de loop der jaren zijn ook tal van medische trainingsmissies uitgevoerd in verschillende landen, zoals Niger, Gabon en de Democratische Republiek Congo.

 

Steun aan de natie

 

De component zorgt ook voor de fysieke en mentale gezondheid van het defensiepersoneel voor, tijdens en na (inter)nationale missies, onder meer via de diensten van het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA).

 

Door middel van vormingen, oefeningen en trainingsactiviteiten zorgt de Medische Component ervoor dat zijn eenheden en personeel altijd inzetbaar zijn.

 

Specificiteiten

 

Vandaag biedt de Medische Component ondersteuning aan alle eenheden van Defensie via het 14e Medisch Bataljon, het 23e Medisch Bataljon, het Militair Hospitaal Koningin Astrid, het Medisch Competentiecentrum en het 5e Element voor Medische Interventie.

 

Het hele land kan rekenen op de expertise van de component en van het Militair Hospitaal Koningin Astrid, met het brandwondencentrum en het centrum voor hyperbare zuurstoftherapie. Beide centra hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ondersteuning van de bevolking tijdens  rampen en nationale crises die onze geschiedenis hebben gekenmerkt. Denk maar aan de gasontploffing in Gellingen (2004), het spoorwegongeval in Buizingen (2010), de aanslagen in Zaventem (2016) of de COVID-19 crisis (2020).

 

Internationaal biedt de component ook haar expertise aan ter ondersteuning van B-Fast, zoals tijdens de aardbevingen in Turkije (2023) of door Oekraïense militairen te verzorgen in het MHKA.

 

Uitrusting voor de toekomst

 

Qua materiaal zijn er heel wat evoluties geweest. Het oude veldhospitaal werd vervangen en in 2021 hebben de medische eenheden voor het eerst het nieuwe veldhospitaal Role 2 opgezet. Het is modulair en mobiel en is ontworpen om patiënten tijdens militaire operaties te stabiliseren, te verzorgen en indien nodig te hospitaliseren. Dit maakt het mogelijk om belangrijke bijdragen te leveren aan de missies van de NAVO en de EU.

 

Sinds begin 2024 ontwikkelt de Medische Component, dankzij het strategisch partnerschap gemotoriseerde capaciteiten (CaMo) tussen Frankrijk en België, een nieuwe mobiele antenne voor reanimatie- en reddingsoperaties: de Role 2 Forward. Het doel is om snelle en doeltreffende ondersteuning te bieden aan eenheden van de Gemotoriseerde Brigade in geval van conflict, zoals vandaag het geval is met het Special Operation Surgical Team ter ondersteuning van eenheden van het Special Operations Regiment.

 

Alles voor iedereen

 

Al vele jaren zetten de medewerkers van de Medische Component zich dagelijks in voor de gezondheid van militairen en burgers, ongeacht de omstandigheden. Alles voor iedereen, zoals hun devies luidt: Omnia Omnibus!

Bilitis Nijs

Jérusalem Destercke-Hock & DGSTRATCOM

Mathieu Duhembre