Fysieke en mentale uitdaging in Hongarije voor het Special Operations Regiment

Drie weken lang werd het Special Operations Regiment (SO Regt) ingezet op het koude platteland van Hongarije voor Eastern Breeze 2024. Meer dan 600 Belgische militairen van de Medische-, de Land- en de Air & Space Component oefenden er een gesimuleerde langdurige operatie.

 

In tegenstelling tot conventionele oefeningen is Eastern Breeze ontworpen om langdurige operaties na te bootsen, die zich over meerdere maanden kunnen uitstrekken. Dit formaat test het vermogen van troepen om met een uitdagende operationele omgeving om te gaan, zowel fysiek als mentaal. “Deze aanpak stelt ons in staat om onze capaciteiten op de lange termijn te testen”, legt Kolonel Raphaël Bechet, onlangs benoemd tot hoofd van het SO Regt, uit.

 

Meer dan 600 soldaten

 

Het doel van de oefening onder zijn leiding was om het regiment voor te bereiden op snelle inzet in complexe omgevingen. Op het hoogtepunt werden ruim 600 soldaten ingezet.

 

“Van het commando tot de operatoren in het veld, elk niveau van de commandostructuur werd op de proef gesteld”, onderstreept de kolonel. “De rules of engagement, die dicht aanleunden bij die van echte operaties, versterkten het realisme van de oefening.”

 

Complexiteit van scenario’s

 

Eenheden van het 2e Bataljon Commando’s en het 3e Bataljon Parachutisten voerden stedelijke gevechten uit in een spookstad, bivakkeerden in extreme omstandigheden en voerden verkenningen uit in geïsoleerde en dorre gebieden.

 

Onder de ondersteunende eenheden bevonden zich de 6e Groep CIS voor de communicatie (Beldefnews | Onderdompeling in de 6 Gp CIS: cruciale ondersteuning voor speciale operaties (mil.be)), de NH90-helikopters van de Lucht- Ruimtecomponent, en het 14e Medisch Bataljon. In totaal werden maar liefst zeven eenheden ingezet.

 

Innovatie…

 

“We kiezen bewust voor onbekende locaties om het verrassingselement te behouden en onszelf te dwingen ons aan te passen. We hebben ervoor gezorgd dat onze operationele capaciteit behouden blijft, zelfs in geval van verstoring van de communicatiemiddelen”, benadrukt Kolonel Bechet. “Werken in Hongarije was zeer positief. De samenwerking met onze Hongaarse en Italiaanse partners toont het belang van interoperabiliteit aan.”

 

Om de scenario’s nog realistischer te maken werden simulatietools gebruikt.

 

en aanpassingsvermogen

 

De oefening bracht ook aanzienlijke logistieke uitdagingen met zich mee. Niet minder dan 115 containers en 150 voertuigen werden naar Hongarije gestuurd, via A400M-vliegtuigen en het spoorwegnet. “De bewegings- en controleteams werkten onvermoeibaar om het lucht-, spoor- en wegvervoer te organiseren”, legt een luitenant van het 29e Bataljon Logistiek uit.

DG StratCom

Gert-Jan D'haene

Ramzy Bentrad