Generaal De Potter bezoekt als ‘eerste Commandant der Scholen’ CBOS Noord en CIBE Sud
Op maandag 9 december bezocht Generaal-majoor van het vliegwezen An-Roos De Potter het Centrum voor Basisopleiding en Scholing (CBOS) Noord in Leopoldsburg. Eerder deze maand ging ze al langs bij de Franstalige tegenhanger CIBE Sud (Centre d’Instruction de Base et d’Ecolage) in Marche-en-Famenne. Sinds 12 september 2024 is ze, naast commandant van de Koninklijke Militaire School (KMS), immers ook de eerste Commandant der Scholen ooit. Met deze titel stuurt ze voortaan, naast de KMS, ook de zeven andere scholen en vormingscentra van Defensie aan.
De generaal doet momenteel een bezoekronde bij alle scholen om zich bij iedereen persoonlijk voor te stellen en te polsen naar ieders specifieke behoeften. Na CIBE Sud was vandaag CBOS Noord in Leopoldsburg aan de beurt. In deze twee scholen starten respectievelijk Franstalige en Nederlandstalige kandidaat-militairen hun basisopleiding tot soldaat.
Eerste stapjes bij Defensie
“Heel het jaar door passeren hier zowel kandidaat-beroepsvrijwilligers, kandidaat-kaderleden (onderofficieren en officieren) via bijzondere of laterale werving, als kandidaat-reservisten,” vertelt Luitenant-kolonel Bart Grieten, korpscommandant van CBOS Noord.
“Tijdens de Militaire Initiatiefase (MIF) en de kaderfase worden ze professioneel, fysiek én karakterieel klaargestoomd voor een carrière bij Defensie. Voor beroepsvrijwilligers duurt zo’n MIF tien weken, voor kandidaten op diploma komen daar nog vier weken kaderfase bij, terwijl onze reservisten hier twee weken vertoeven. Die laatste groep kan optioneel (tenzij ze een gevechtsfunctie zullen vervullen) nog kiezen voor twee extra weken Gespecialiseerde militaire opleiding (GMO).”
Discipline, drill, de militaire graden en waarden,…
De eerste weken leren de kandidaten bij CBOS Noord en CIBE Sud onder andere discipline, drill, de militaire graden en waarden, eerste hulp bij ongevallen (EHBO), kaartlezen en manipulaties met het wapen.
Nadien wordt de theorie omgezet in de praktijk tijdens verschillende bivaks en oriëntatie- en schietoefeningen. “Zodra de leerlingen geslaagd zijn, gaat een aantal van hen rechtstreeks naar de eenheid voor een stage on the job. Anderen volgen eerst nog via een andere Defensieschool een bijkomende opleiding,” aldus Luitenant-kolonel Grieten.
De positieve aanpak van de dynamische ploeg viel de Commandant der Scholen erg op tijdens haar bezoek: “CBOS Noord boekt zeer mooie resultaten dankzij hun menselijke aanpak. Dat uit zich ook in de cijfers. Na de MIF die hier vorige maand werd afgerond, behaalden maar liefst 99 van de 100 gestarte kandidaten hun diploma.”
Positieve leeromgeving
De school werkt dan ook elke dag om een positieve leeromgeving te garanderen. “Na observatie merkten we dat het gedrag van de kandidaten niet verbeterde naarmate het aantal keer dat ze moesten pompen,” aldus Adjudant-majoor Creemers, RSM van CBOS Noord.
“De fouten bij de start van een opleiding zijn vaak het gevolg van een gebrek aan persoonlijke organisatie, niet van een gebrek aan motivatie.” Luitenant-kolonel Grieten vult aan: “We moeten de kandidaten gradueel opleiden met de intentie om iedereen aan boord te houden.”
Dat er in CBOS Noord een positieve sfeer hangt, merken we bij de kandidaten die er momenteel hun opleiding volgen. “Er wordt gehamerd op orde en tucht: we moeten zorgdragen voor ons materiaal, de bedden netjes opdekken, timings respecteren, maar echt ‘straffen’ doet ons kader niet,” aldus Rick van peloton 2.0, die zich momenteel klaarmaakt om het traject van de Voorbereidende Divisie op de Koninklijke Militaire School (VDKMS) als reservist aan te vatten. “Onze instructeurs beseffen ook wel dat we niet met opzet fouten willen maken,” vult zijn pelotonsgenoot en kandidaat-reserveofficier Ann-Katrien aan. “Ze weten dat we hier met de juiste intentie zijn en koste wat kost willen bijleren.”