
Toekomstig Marinekader scherpt skills aan tijdens intensieve campagne op zee
Tientallen leerlingen van de Navy Academy (NAC) versterken deze zomer hun vaardigheden op zee tijdens de jaarlijkse NAC Summer Campaign. Onder hen bevinden zich toekomstige onderofficieren dek, techniekers en navigatieofficieren. Ze trainen aan boord van verschillende schepen, waaronder de mijnenjager Lobelia, het opleidingsschip Almak en het fregat Louise-Marie in Den Helder, in Nederland.
Aan dek oefenen de onderofficieren alle kernmanoeuvres zoals ankeren, slepen en bevoorrading op zee. “Ze moeten aantonen dat ze deze vaardigheden beheersen om straks als volwaardig bootsman aan de slag te kunnen”, zegt instructeur Devi. “Ook inzet, initiatief en karakter wegen mee”, benadrukt hij.
Het programma is intensief en vraagt opperste concentratie, zeker bij hoge temperaturen. Toch omschrijven de leerlingen het als een boeiende ervaring. “In theorie kenden we alles, maar pas hier merk je hoe anders en uitdagend de praktijk is”, zegt leerling-onderofficier Jonathan.
Vlotte samenwerking
Naast de dekoperaties krijgen de officieren-in-opleiding de kans om hun navigatievaardigheden te verfijnen. Zo leren ze bijvoorbeeld het schip veilig door een nauw vaarwater te loodsen. Op de brug wordt ook hun reactievermogen getest bij noodsituaties, zoals een man overboord.
Verder coördineren ze de manoeuvres met het dekteam. Volgens instructeur Devi verloopt die samenwerking goed: tijdens de dagelijkse command briefings delen de dek- en navigatieleerlingen hun ervaringen en aandachtspunten. Zo leren ze elkaars uitdagingen kennen en kunnen ze beter op elkaar inspelen tijdens echte operaties. Daarnaast zijn er gezamenlijke oefeningen, zoals brand- en lekbestrijding en het toedienen van eerste zorgen.
Groepsgevoel als troef
De instructeurs volgen hun leerlingen nauwgezet op, maar laten tegelijk ruimte om fouten te maken en daarvan te leren. Veilig handelen blijft steeds de hoogste prioriteit: wie onveilig werkt, brengt zichzelf en anderen in gevaar. Het sterke groepsgevoel is daarbij een troef. “Iedereen helpt elkaar, en dat geeft vertrouwen in de ploeg”, zegt Devi.
In de komende weken trekken de leerlingen nog naar Den Helder, waar ze in een simulator de meer complexe manoeuvres trainen. Daarna wacht voor velen een eerste vaste plaats aan boord van een operationeel schip. De NAC Summer Campaign is daarmee niet alleen een technische beproeving, maar stoomt de toekomstige kaderleden van de Marine ook klaar voor een uitdagende carrière op zee.









