
Cyber Summer School: “Ik heb in één week stage meer geleerd dan in een heel jaar in de burgersector”
Waar kun je een kijkje nemen achter de schermen van het Cyber Command en de wereld van de militaire inlichtingen? De installaties van de Koninklijke Militaire School (KMS) ontdekken of je weg zoeken in het bos? Een reeks raadsels oplossen, met algoritmen jongleren en een infiltrant opsporen? Meer ontdekken over drones en elektronische oorlogsvoering? Dat kan tijdens de Cyber Summer School, van 8 tot 13 juli!
Het is al de derde editie van de Cyber Summer School, een zomerschool voor studenten en jonge professionals. Het basisprincipe blijft hetzelfde: zestien jongeren worden geselecteerd na het slagen voor een online test. Er wordt niet enkel gekeken naar hun vaardigheden, maar ook naar hun motivatie. Ze kennen elkaar niet en worden verdeeld in vier teams, waarvoor ze zelf een naam en logo kiezen.
Om hun vaardigheden aan te vullen en de groepscohesie te versterken, worden de profielen en moedertalen gemengd. Een week lang verblijven ze op de KMS en nemen ze het tegen elkaar op in een reeks ludieke uitdagingen, zowel in cyberspace als in de echte wereld, om zoveel mogelijk punten te verzamelen.
Specialisten in cyberdefensie
Maar bovenal krijgen ze het voorrecht om de Cyber Command-specialisten te ontmoeten, die hen uitleg geven over hun verschillende functies en enkele technieken onthullen. En ze kunnen profiteren van hun unieke ervaring op het gebied van cyberdefensie. Ze maken ook kennis met academische partners zoals de Koninklijke Militaire School, de KU Leuven en Howest, die samenwerken met het Cyber Command voor hun opleidingen rond cyberveiligheid.
“Na elke editie evalueren we de activiteiten die we aanbieden, onder andere via een vragenlijst. We bekijken wat het beste werkt en schrappen wat minder aanslaat. We passen ons voortdurend aan en wijzigen soms het programma tijdens de week, afhankelijk van het profiel van de deelnemers”, legt Loïc, een van de organisatoren, uit. “En dat wordt makkelijker naarmate de dagen vorderen, omdat we hen beter leren kennen, net zoals zij elkaar leren kennen.”
De wereld van de inlichtingen
Het bijzondere aan de Cyber Summer School is dat het activiteiten of stijlen combineert die op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken: cyberworkshops en sport, militaire discipline en een ontspannen sfeer, vooral tijdens de sociale en recreatieve activiteiten.
Maar cyberspace is niet de enige leer- of speelruimte, het doel is ook om studenten bewust te maken van de wereld van de inlichtingen in brede zin, door hen aan de hand van concrete voorbeelden de basisprincipes van OSINT (Open Source Intelligence) of Social Engineering uit te leggen, die door hackers worden gebruikt en geïnspireerd zijn op HUMINT-technieken (Human Intelligence).
Doel: rekrutering
De organisatie van de stage past perfect in de proactieve rekruteringsstrategie van het Cyber Command. En de balans is zeer positief, want sinds de eerste editie hebben twaalf deelnemers stappen ondernomen om bij het Cyber Command aan de slag te gaan, hetzij als burger, hetzij als militair. Sommigen wachten tot ze hun studies hebben afgerond, maar anderen hebben de stap al gezet, zoals Nicolas, die reservist werd na zijn eerste deelname. Als IT-ingenieur werkt hij in de cybersecurity voor een kmo.
Op het Cyber Command besteedt hij zijn oproepdagen aan de organisatie van de Cyber Summer School. Hij heeft de selectietests ontworpen, ontwikkeld en verbeterd en begeleidt dit jaar de teams. “De Cyber Summer School heeft deuren voor mij geopend, die van het Cyber Command en, meer in het algemeen, die van de wereld van de inlichtingen, die ik niet kende. In één week tijd heb ik hier meer geleerd dan in een jaar in de burgersector.”

