Alle componenten verenigd op burgerterrein
Helikopters die rondcirkelen in Luik, een patrouillevaartuig in de haven van Antwerpen en troepen op de Maas: een honderdtal militairen trainden vorige week op openbaar domein. Het doel: zorgen voor een vlotte samenwerking tussen de verschillende componenten en externe partners van Defensie, om het Belgisch grondgebied te allen tijde te kunnen verdedigen.
Vorige week waren aandachtige toeschouwers getuige van een aantal militaire acties op verschillende openbare plaatsen in het land. Hoofdzakelijk een compagnie van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers (1C/1Gr) uit Leopoldsburg was de hele week gewijd aan ‘Howling Wolf’: een grootschalige infanterieoefening op uitdagend niet-militair terrein.
Belgische opportuniteiten
“We hebben in België verschillende militaire terreinen met veel trainingsmogelijkheden, maar ervaren mensen kennen die al als hun broekzak”, legt Luitenant Bram Van Biesen, compagniecommandant van 1C/1Gr, uit. “Daarom is het een grote opportuniteit om op burgerterrein te werken. Dit zijn vaak interessante sites met obstakels die we op ons militair terrein niet tegenkomen, zoals bruggen, grote rivieren, spoorwegen, … We moeten ons dus constant aanpassen aan veranderende omstandigheden en dit onder hoge tijdsdruk.”
Samenwerking tussen componenten
Marine, Luchtcomponent, troepen van de Landcomponent en medische ondersteuning: alle componenten van Defensie waren vertegenwoordigd en werkten nauw samen gedurende de oefening. Ook een aantal Duitse snipers namen deel.
“Het patrouillevaartuig Castor van de Marine zorgde ervoor dat de landmachttroepen op een tactische manier konden infiltreren in de haven van Antwerpen. Nadien fungeerde het schip als commandoplatform. We hebben ook onze RHIB’s (Rigid Hull Inflatable Boat), snelle interventieboten, gebruikt voor verborgen inserties verderop in de haven,” vertelt de commandant van de Castor, Kristof Van de Vondel. “Dankzij deze samenwerking kunnen we onze communicatievaardigheden trainen: onderling tussen de componenten, maar ook met burgerinstanties. Allen zitten mee in het verhaal”.
Realistische vaardigheden
In zo’n realistisch kader is het onder controle krijgen van de haven cruciaal om als logistieke hub te dienen voor latere, echte operaties. “Om ergens te kunnen ontplooien heeft de Gemotoriseerde Brigade altijd een haven nodig om haar groot materieel binnen te halen”, vertelt de compagniecommandant. “Dat hebben we hier dan ook getraind: hoe een site in de haven met specifieke elementen innemen en beveiligen, zodat de Marine kan komen en ons materiaal aan land kan lossen.”
De dagen nadien trainden de militairen nog verschillende andere acties, waaronder een aanval op een oude mijnsite in Luik met infiltraties via het water. Door al deze vaardigheden op punt te zetten, kunnen ze zich grondig voorbereiden om – indien nodig- op nationaal grondgebied te opereren ter verdediging van het land of om deze capaciteiten te ontplooien in het buitenland.
Externe partners
Port of Antwerp, Katoen Natie, Infrabel: het is maar een greep uit de burgerpartners die steun leverden aan deze oefening. Luitenant Van Biesen: “Ze zijn allemaal heel willing om samen te werken en leveren serieuze inspanningen om dit mogelijk te maken. Ook voor hen is dit een opportuniteit om bepaalde zaken samen te trainen. Als er zich ooit iets voordoet in België, dan is dergelijke samenwerking en interoperabiliteit superbelangrijk”, besluit hij.