België, een strategische spil voor militaire mobiliteit in Europa

Vorige week verwelkomde de haven van Antwerpen het schip Malakka Highway, waar Ierse troepen en voertuigen werden gelost. Deze overslag naar een logistieke basis in Duitsland gebeurt ter voorbereiding op de militaire oefeningen van de European Union Battle Group (EUBG) 2025. Dit illustreert de versterkte samenwerking tussen Europese strijdkrachten om het reactievermogen van de EU te verbeteren.

 

Van 1 tot 4 oktober ondersteunde Defensie de inzet van een Ierse eenheid op een logistiek platform in Duitsland, ter voorbereiding op de oefeningen van de EUBG 2025. Deze ondersteuning omvatte logistieke en administratieve operaties in de haven van Antwerpen en langs de corridor naar Duitsland.

 

“We moeten in staat zijn om de juiste troepen op het juiste moment naar de juiste plaats te sturen en we moeten deze stroom van troepen en uitrusting door Europa beschermen”, benadrukt Kapitein Tondeleir, coördinator van de oefening.

 

België, een strategische toegangspoort

 

Dankzij zijn grote havens, met name Antwerpen en Zeebrugge, bekleedt België een belangrijke strategische positie voor de militaire mobiliteit in Europa. Het speelt een centrale rol in de plannen van de NAVO om agressie, vooral vanuit Rusland, af te schrikken. Afschrikking is alleen geloofwaardig met competente, goed uitgeruste en effectief inzetbare strijdkrachten over het hele continent.

 

Om het hoofd te bieden aan de verwachte toename van militaire bewegingen, zal België zijn samenwerking met zijn internationale partners en met de burger en commerciële sector moeten versterken. Het doel van deze Whole of Society-aanpak is het optimaliseren van de logistiek om de doortocht en het ontschepen van geallieerde troepen via onze havens te vergemakkelijken. Deze coördinatie consolideert de positie van België als Europees logistiek knooppunt, waardoor middelen kunnen worden gedeeld, kosten kunnen worden verlaagd en responstijden kunnen worden versneld.

 

“Onze regering is een groot voorstander van meer Europese integratie”, legt kolonel Prendergast uit, die tijdens de oefening de leiding had over de Ierse strijdkrachten. “Wat we vandaag doen, onze uitrusting verplaatsen en samenwerken met België, is een concreet voorbeeld van deze samenwerking.”

 

Grote uitdagingen

 

Militaire mobiliteit, dat wil zeggen het snel en efficiënt verplaatsen van militair personeel en materieel op grote schaal, is een essentiële pijler van de collectieve defensie in Europa geworden. In het licht van recente geopolitieke omwentelingen, zoals de Russische invasie van Oekraïne, is het van essentieel belang dat het land klaar is om een massale militaire inzet te ondersteunen en tegelijkertijd andere uitdagingen zoals vluchtelingenstromen of economische ontwrichting het hoofd te bieden.

 

Als gast- en doorgangsland moet België daarom over de capaciteit beschikken om snel troepen en middelen in te zetten. Dit is niet alleen een strategisch voordeel, het is een absolute noodzaak.

Camille Henry

Gert-Jan D’haene & Adrien Muylaert