Belgische Luchtcomponent neemt met droefheid afscheid van ‘Jeff’ Moureau

Met diepe droefheid hebben we op 28 oktober 2020 het spijtige nieuws vernomen dat Joseph ‘Jeff’ Moureau op 99-jarige leeftijd van ons heengegaan is, als laatst levende Spitfirepiloot uit WO II. Jeff maakte deel uit van het 349 Squadron en nam onder andere deel aan D-Day boven de stranden van Normandië. 

 

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtten de tweelingbroers Joseph en Freddy Moureau in mei 1940 op negentienjarige leeftijd naar Engeland om deel uit te maken van de Royal Air Force. Na het behalen van hun vliegvergunning kwamen ze als jachtpiloot in het 349ste smaldeel terecht, uitgerust met de befaamde Spitfire. Hun opdracht bestond uit het begeleiden van de Britse bommenwerpers tijdens de aanvallen op Duitsland.

 

Op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day, vlogen de Belgische piloten met hun met machinegeweren en kanonnen bewapende Spitfires boven de Normandische stranden ter ondersteuning van de grondtroepen die aan land gingen. Joseph vloog die dag twee keer van Engeland naar Normandië en haalde een Duits vliegtuig uit de lucht. Het toestel ontplofte boven de stad Caen.

 

Na de oorlog keerden de tweelingbroers veilig en wel terug naar hun vaderland, België. Hun eenheid, het 349 Squadron, stond samen met het 350 Squadron in 1946 aan de wieg van de Belgische Luchtmacht. Jeff verliet na de oorlog het leger en maakte nadien carrière bij Sabena maar de jachtvliegerij bleef hem nauw aan het hart liggen.

Jo Vanden Broeck

Luchtcomponent