Belgische militairen defileren in Benin ter ere van 25 jaar partnerschap

Belgische militairen defileerden vandaag mee in Cotonou om de onafhankelijkheid van Benin te vieren. Met het gemengd detachement, dat eerder ook te zien was tijdens het Belgisch nationaal défilé in Brussel, zetten beide landen hun 25-jarig partnerschap in de kijker.

 

In de straten van Cotonou is het volop feest. Op 1 augustus vieren de inwoners van Benin inderdaad 64 jaar onafhankelijkheid. De boulevard de la Marina is, ter hoogte van het Place de l’Amazone, omgetoverd tot een waar paradeplein. Net als in België wordt deze Nationale Feestdag ook met een militaire parade gevierd.

 

Opvallende deelnemers

 

Opmerkelijk aan deze parade zijn de deelnemers. Tussen de Beninse kleuren valt de Belgische vlag meteen op. Ter ere van het 25-jarig partnerschap tussen beiden landen defileren zestien Belgische militairen van de Bataljons 12/13 Linie en 4e Genie, de DOVO, de 10e en 15e Wing en de Marine, aan de zijde van de Beninse militairen. Als een van de eerste detachementen in het defilé openen ze mee de militaire parade, waaraan zo’n 3.000 militairen deelnemen.

 

25 jaar partner

 

Op 18 oktober 1999 legden beide landen de basis voor een nauwe militaire samenwerking met de ondertekening van een kaderovereenkomst. Deze overeenkomst omvat zowel de ontwikkeling van infrastructuur als de organisatie van trainingen en opleidingen.

 

Tussen 2001 en 2009 organiseerden België en Benin tweejaarlijks een grootschalige oefening, waarbij ze samen diverse scenario’s trainden: van het oefenen van vredesoperaties tot het inzetten van medische teams op het terrein en het distribueren van humanitaire hulpgoederen via onze transportvliegtuigen.

 

De allereerste missies

 

Voor de meeste aanwezige Belgen is Benin geen onbekend terrein. Sommigen waren al aanwezig bij de eerste ‘Monopiste’-missie in 2000. “Het ging om de bouw van een school in Possotomé en de renovatie van een paar kilometer spoorrails van Cotonou naar Possotomé”, vertelt Eerste korporaal-chef Michel van het 4e Bataljon Genie, terwijl het gemengde detachement zich opstelt voor de parade.

 

In totaal heeft Michel reeds drie missies in Benin op de teller staan. « Daarbij werkten we telkens samen met de militairen van het 11e Bataljon Genie uit Burcht en met Beninse militairen en burgers. Dat is altijd heel goed verlopen, ze zijn zeer sympathiek.”

 

 

Wat doen we vandaag?

 

Vandaag ondersteunt de Belgische Marine de Beninse zeestrijdkrachten in het kader van het Maritime Capability Building (MCB)-programma in de strijd tegen piraterij. Sinds 2022 geeft Defensie ook opleiding aan detachementen van de Nationale Garde in de strijd tegen terrorisme. Daarnaast volgen jaarlijks een tiental Beninse kaderleden opleiding aan de Koninklijke Militaire School (KMS) en aan de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO). Een reeks engagementen die Defensie ook in 2025 opnieuw zal aangaan.

 

Wederzijdse winst

 

Het partnerschap met Benin steunt op een duurzame en wederzijdse samenwerking. Door het samen trainen van onze troepen, delen we niet alleen kennis, maar benutten we ook elkaars mogelijkheden. Het Afrikaanse terrein en klimaat bieden onze Belgische militairen unieke trainingsopportuniteiten te land, ter zee en in de lucht.

 

Benin van zijn kant maakt gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise in verschillende domeinen, zoals de strijd tegen terrorisme en maritieme veiligheid. Zo versterken we niet alleen onze eigen militaire capaciteiten, maar dragen we ook bij aan de ontwikkeling van Benin en zijn ambitie om zijn eigen veiligheid en grondgebied te waarborgen.

Wilge Decraene

Clint Soete

Ramzy Bentrad & Mathieu Duhembre