Carpathian Flow 25: van ontvangst tot inzet voor Dacian Spring 25

Na de succesvolle ontplooiing, waarbij België honderden voertuigen, tonnen materieel en militairen doorheen Europa verplaatste, begint nu de volgende fase: de Staging. In het kader van een RSOM (Reception, Staging & Onward Movement), is Staging vergelijkbaar met een pitstop in een autorace: de voertuigen worden gecontroleerd, de wapens verdeeld en de militairen ontvangen hun uitrusting en kunnen even op adem komen voordat ze verder trekken naar hun eindbestemming.

 

Reception en eerste controle

 

Tijdens de ‘ontvangst’ in het operatiegebied worden de troepen, voertuigen en containers naar verzamelzones geleid. Deze verplaatsingen worden tot in detail gecoördineerd door de Movement Control Group, die zorgt voor een veilige en georganiseerde aankomst.

 

Vier stappen naar Combat Readiness

 

De Staging Area (verzamelplaats), geleid door het 29e Bataljon Logistiek, fungeert gedurende enkele dagen als logistiek draaipunt voor de Belgische en Luxemburgse eenheden. De colonnes worden daar gegroepeerd, gecontroleerd en klaargemaakt voor de laatste verplaatsing naar hun inzetpositie. Alles verloopt volgens een strikt tijdschema, waarbij precisie en veiligheid voorop staan:

 

   1. Ontvangst en eerste voorbereidingen

Bij aankomst worden de colonnes naar een parkingzone geleid, waar ze worden bijgetankt en gegroepeerd. De militairen krijgen een briefing en kunnen even uitrusten.

 

   2. Logistieke bevoorrading en bewapening

De militairen ontvangen voedsel (klasse I), kleding, uitrusting en hun individuele bewapening (klasse II) zodat ze drie dagen lang autonoom kunnen opereren.

 

   3. Technische uitrusting en tactische configuratie

De voertuigen worden uitgerust met communicatiemiddelen en boordwapens, die vervolgens worden gekalibreerd met behulp van een laser uitlijningssysteem (board sighting).

 

   4. Laatste controles en voorbereiding op de inzet

De voertuigen ondergaan een laatste, volledige inspectie en het militair personeel ontvangt een laatste briefing voordat ze verder reizen.

 

Onward Movement: verplaatsing naar de eindbestemming

 

Na deze grondige voorbereiding start de fase Onward Movement: de verplaatsing naar het uiteindelijke operatiegebied. De routes worden zorgvuldig gepland met aandacht voor de veiligheid, het terrein en mogelijke dreigingen. Movement Control Teams en de Militaire Politie van het gastland begeleiden de konvooien en zorgen voor een veilige aankomst.

 

Een gecoördineerde voorbereiding als basis voor succes

 

Het succes van een operatie hangt niet alleen af van de operationele sterkte van de eenheden, maar ook van hun voorbereiding en onderlinge afstemming. Het RSOM-proces vormt hiervan de ruggengraat: van de eerste ontvangst tot de georganiseerde verplaatsing naar de verschillende eindbestemmingen. Elk type ondersteuning – logistiek, communicatie of medische bijstand – draagt bij tot het operationeel blijven van de troepen.

 

Carpathian Flow 25 bewijst dat België in staat is om een RSOM-proces op het grondgebied van een bondgenoot tot een goed einde te brengen, en maakt van deze operatie een voorbeeld van een geslaagde samenwerking.

Kevin De Boey

DG Stratcom & GRC Stratcom