
Cyber Security Challenge: “De toekomst van cyberdefensie is hier!”
Dit weekend organiseerde de Koninklijke Militaire School (KMS) de elfde finale van de Cyber Security Challenge. De wedstrijd, bedoeld voor studenten met een passie voor cyberbeveiliging uit heel België, is in de loop der jaren uitgegroeid naarmate het aanbod van cyberbeveiligingscursussen aan hogescholen en universiteiten is vergroot. Cyber Command, een van de sponsors van het evenement, hoopt er de talenten van morgen te ontmoeten.
De basis van de Challenge is teamwerk. Sommige teams komen van dezelfde school of universiteit, terwijl andere gemengd zijn. Naast een sterke achtergrond in cyberbeveiliging zijn complementariteit en teamgeest dan ook essentiële kwaliteiten voor de deelnemers om vooruitgang te boeken.
Bijna 1.200 studenten namen deel aan de kwalificaties. Voor de 38 teams die dit weekend deelnamen, was de finale de laatste rechte lijn. De proeven, ontwikkeld door professionals uit de industrie, werden steeds complexer. Er heerste dan ook maximale concentratie in de lange centrale gang van de KMS, waar studenten hun computerschermen monitorden in afwachting van de volgende test.
Studenten aantrekken
De Challenge wordt financieel en materieel ondersteund door een aantal sponsors. Onder hen zowel particuliere als institutionele spelers, zoals het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) en het Cyber Command van Defensie. Het hoofddoel is om studenten op een ludieke manier te interesseren voor cyberbeveiliging.
Vincent Defrenne, oprichter van de Challenge en medeoprichter van N-VISO, een cyberbeveiligingsfirma, legt uit: “We willen studenten bewuster maken van cyberbeveiliging, ongeacht of ze er hun carrière van willen maken. Of ze nu de software ontwikkelen die je morgen gebruikt, of gewoon gebruiker zijn, door aan de Challenge deel te nemen, zullen ze aandachtiger zijn voor de cyberbeveiligingsaspecten. En het ‘hacking’ aspect laat ons toe om hen te confronteren met de fouten die ze later zouden kunnen maken.”
Maar het gaat verder dan dat, want alle sponsors hopen de talenten van morgen te vinden door hen in contact te brengen met recruters of door hen stageplaatsen aan te bieden.
Inbreken in het systeem
Het principe van de Challenge is gebaseerd op CTF (Capture the Flag), waarbij het de bedoeling is om in te breken in een systeem of software om gegevens buit te maken. Elk team bezoekt om de beurt een stand en moet daar een nieuwe test doorstaan om punten te verzamelen.
Dit jaar innoveert het Cyber Command met een nieuwe stand. Die betreed je via een lange trap, waarna je plots de duisternis in duikt. Een doordringend rood licht, een aanhoudende sirene, een rookbom en zelfs een matroos die schreeuwt dat hij niet wil sterven… Alles is zo opgezet om de concentratie van de studenten op de proef te stellen.
“We zijn aan boord van een duikboot en moeten een onderwaterdrone onderscheppen dat op het punt staat onderzeese internetkabels door te knippen. We moeten die sabotage absoluut voorkomen! Maar natuurlijk gaat niets volgens plan”, verzekert een van de organisatoren.
Partnerschappen
Generaal-majoor Michel Van Strythem, commandant van het Cyber Command, lijkt er net zoveel plezier in te hebben als de deelnemers. Hij legt uit: “Met de Challenge belichamen we de kern van onze slogan Cyber Force Through Partnerships. Deze zeer geslaagde stand is het resultaat van een samenwerking met de Marine, waarmee we nu ook al samenwerken om de wapensystemen van de toekomstige mijnenjagers te beveiligen. En met de KMS, de gastheer van de Challenge, ontwikkelen we een hele reeks onderzoeksprojecten rond cyberdefensie.”
Dit jaar behaalde het VUBeest-team de eerste plaats in de Challenge, onder luid applaus van een enthousiast publiek. Vincent Defrenne feliciteerde de winnaars van harte en sloot af met een veelbelovende boodschap: “De Challenge bewijst het uitstekende niveau van cyberveiligheid in België. We zien hier de toekomst van cyberdefensie!”



