Cyber: de Chef Defensie gaat in de aanval

Tijdens een meeslepende demonstratie in Evere kroop de Chef Defensie (CHOD) donderdag in de huid van een vijand. Het doel was om de kwetsbaarheid van systemen voor cyberbedreigingen te illustreren. Het was een krachtige oefening die de strategische rol van Cyber Command benadrukte, een pijler van nationale veerkracht en een belangrijke speler in de strijd tegen de huidige digitale dreigingen.

 

Het fictieve scenario bij het bezoek van Generaal vlieger Frederik Vansina is eenvoudig, maar doeltreffend: een kolonel keert terug van een inzet aan de oostgrens van de NAVO en stopte in een hotelkamer om uit te rusten. Daar begint de oefening.

 

Verschillende elektronische apparaten worden in beslag genomen door de CHOD, die de rol van de tegenstander aanneemt. Het doel: zoveel mogelijk gevoelige gegevens buitmaken om ze tegen België te gebruiken.

 

Cruciale kwesties

 

In een tweede fase veranderde de CHOD van rol om zich als bondgenoot bij de Belgische gelederen aan te sluiten. Deze keer analyseert hij de defensieve maatregelen die zijn genomen om dergelijke bedreigingen tegen te gaan.

 

Deze demonstratie illustreerde de cruciale kwesties met betrekking tot cyberspace en maakte de weg vrij voor een reeks presentaties over de missies en capaciteiten van het Cyber Command.

“Ik ben zeer onder de indruk van deze wereld die men niet kent als men er geen deel van uitmaakt”, benadrukte de CHOD. “Het is vandaag des te belangrijker, niet in tijden van openlijke oorlog, maar in deze tussenperiode waarin de spanningen voelbaar zijn, vooral op het gebied van cyber.”

 

Een strategische pijler

 

Cyber Command voert cyberbeveiligingsoperaties uit die defensieve, offensieve en inlichtingenaspecten bestrijken. Het zorgt voor militaire controle over cyberspace ten voordele van Defensie en de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV). Als essentiële speler in het nationale cyber-ecosysteem positioneert het zich als een betrouwbare partner op het internationale toneel en een referentie op het gebied van cryptografie.

 

“De technologieën evolueren heel snel, of het nu gaat om kunstmatige intelligentie, 5G, cryptografie, enzovoort”, legt Generaal Van Strythem, commandant van het Cyber Command, uit.

 

Hij voegt eraan toe: “Onze tegenstanders maken al gebruik van deze technologieën om ons aan te vallen. Het is daarom essentieel om ons operationele systeem continu aan te passen en onze organisatie zo in te richten om zo snel mogelijk te reageren.”

 

Een visie voor de toekomst

 

Dit bezoek in Evere weerspiegelt een duidelijke ambitie: de Belgische Defensie voorbereiden op de dreigingen van morgen. In een wereld waar zowel op fysiek terrein als in de digitale ruimte strijd wordt geleverd, is het vermogen tot anticipatie en aanpassing de sleutel tot veerkracht.

Camille Henry

Quentin Moonen