De 12/13 Linie bereidt zich voor op Roemenië

Afgelopen weekend voerden 126 soldaten van de 3e Compagnie van het Bataljon 12/13 Linie een intensieve training in Noord-Duitsland. Het doel: hun voorbereiding op hun komende inzet in Roemenië binnen het kader van de NAVO perfectioneren.

 

Op het oefenterrein van Bergen-Hohne waren verschillende eenheden van de Landcomponent te vinden, allen in de laatste fase van de voorbereiding op hun missie binnen de NATO Multinational Battlegroup Roemenië. Een Luxemburgs detachement, dat ook aan deze missie zal participeren, nam deel aan de oefening.

 

Nakende inzet

 

Het Bataljon 12/13 Linie, de spil van deze operatie, bereidt zich met niet aflatende toewijding voor. Voor sommige militairen zal dit hun eerste missie in het buitenland zijn, en ze verklaren er zich klaar voor.

 

“Het doel is om nauw samen te werken met alle eenheden waarmee we in november op missie gaan”, legt Sergeant Loris, sectiechef, uit. “Naast de training op het terrein bereiden we ons dagelijks voor met intensieve sportsessies. Wat de mentale voorbereiding betreft, het is niet iets dat echt kan getraind worden. Vanaf het begin weten we dat op missie gaan in het buitenland een integraal onderdeel is van onze inzet voor Defensie.”

 

Twee dagen intensieve training

 

De certificeringsoefening (Certex) is een van de laatste fasen vóór het vertrek op missie. 48 uur lang moest de 3e Compagnie de vijandelijke linies doorbreken, twee dorpen veroveren en vervolgens de posities behouden en verdedigen. Tijdens hun opmars kregen de militairen te maken met verschillende onvoorziene gebeurtenissen, zoals een CBRN (chemische, biologische, radiologische en nucleaire) aanval en de verzorging van gewonde militairen die op het terrein werden gevonden.

 

“De grootste uitdaging waar we mee te maken kunnen krijgen, is onverwachte verandering. Er staat niets in steen gebeiteld en alles kan op elk moment veranderen. Het is onze rol om te reageren, andere oplossingen te vinden en over back-up middelen te beschikken,” benadrukt sergeant Loris.

Deze Certex belicht al het werk dat de deelnemers hebben verricht sinds hun toetreding tot Defensie en de degelijkheid van hun voorbereiding.

 

Een gevoel van trots

 

“Je land dienen, avontuur beleven en de geest van kameraadschap cultiveren zijn mijn favoriete aspecten van dit werk”, zegt 1e Soldaat Robin, een minimi-scherpschutter. “Het is ook een grote bron van trots om te dienen in de oudste en meest gedecoreerde eenheid in België die nog steeds actief is”, voegt hij eraan toe.

 

Sergeant Loris besluit: “Tegen iemand die zich bij onze brigade wil voegen, zou ik zeggen om niet te aarzelen als je vastbesloten bent. Het is een levensschool waar geen routine is, elke dag is anders. We leren elke dag bij, dus moeten we er helemaal voor gaan.”

Camille Henry

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle