Chef Defensie bezoekt eenheden die Covid-19 helpen bestrijden

Op maandag 16 november heeft admiraal Michel Hofman eenheden bezocht die in Brussel helpen in de strijd tegen covid. Hij sprak er rechtstreeks met het militaire personeel om hun inspanningen tijdens deze gezondheidscrisis in de kijker te zetten.

 

Het bezoek was hoofdzakelijk gericht op de ontmoeting van de Chef Defensie (CHOD) met het militaire personeel. Ze konden met hem over hun werk en ervaringen praten en hun taken uitleggen. De ontmoetingen verliepen in drie etappes: in het Militair Hospitaal Koningin Astrid, aan het Jubelpark en tot slot in de brandweerkazerne van Brussel.

 

In het militair ziekenhuis beïnvloedt de strijd tegen corona het werk op meerdere niveaus. De ontvangst en het transport van alle zwaar verbrande patiënten in België naar Neder-Over-Heembeek vergroot bijvoorbeeld de dagelijkse werklast. Het personeel werkt onafgebroken dag en nacht, zonder naar huis te gaan, vertelt de admiraal.

 

In het Jubelpark heeft Defensie een ontsmettingslijn opgesteld. Militairen van de 3de compagnie CBRN van het 4 Bataljon Genie leveren steun aan de Brusselse gezondheidsdiensten. Ze ontsmetten hier de klok rond burgerlijke en militaire covidambulances.

 

Tot slot krijgt de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) de steun van twee militaire ambulances met personeel. Zij helpen de dienst 112 om patiënten te herverdelen en te vervoeren.

 

Defensie blijft op verschillende niveaus hulp leveren aan de natie, in de mate van het mogelijke. Ook al zijn sommige inspanningen minder zichtbaar, ze blijven heel belangrijk en worden erg gewaardeerd.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre