De FOD Volksgezondheid doet een beroep op een gespecialiseerd Defensieteam

Het 2 Element voor Medische Interventie heeft drie medische planners ter beschikking gesteld als verbindingsagenten bij de cel Patient Evacuation Coordination (PEC) van de FOD Volksgezondheid. De militaire dispatchingploeg volgt de burgerlijke en militaire ziekenhuizen op en kan bij verzadiging de covidpatiënten herverdelen.

 

Dat maakt deel uit van het dynamische verdelingsplan voor covidpatiënten. De ziekenhuizen volgen een stappenplan om besmette patiënten op te vangen en optimaal te verzorgen. Zo trachten ze hun normale werking te garanderen en de onderlinge solidariteit te vergroten.

 

Er zijn vier fasen.

 

In de eerste fase staat 15 % van de bedden op intensieve zorg ter beschikking van covidpatiënten. Voor heel België zijn dat minstens 300 reanimatiebedden en 1.200 gewone bedden.

 

In de hoogste fase zijn dat 2.000 bedden op intensieve zorg en 8.000 gewone bedden. De opschaling naar een hogere fase kan dus gevolgen hebben voor de normale werking van de ziekenhuizen.

 

Om die ziekenhuizen te ontlasten werd al snel beslist om patiënten naar Oost-Vlaanderen, Waals-Brabant en Henegouwen over te brengen. Pas wanneer de centrale ploeg een algemeen overzicht heeft van alle netwerken, kan ze de patiënten optimaal doorverwijzen.

 

Om dat te omkaderen heeft de FOD Volksgezondheid aan Defensie een gespecialiseerde ploeg gevraagd met veel ervaring met dat soort operaties. “Bij Defensie zijn we het gewoon om tijdens dit soort transporten uit te voeren, zowel tijdens buitenlandse operaties als in eigen land”, vertelt luitenant Van Lauwe van de PEC-cel. “Defensie helpt ook door transportmiddelen in te zetten, zoals onze NH90-helikopter.”

 

De reden waarom het leger hiervoor wordt ingezet, heeft niets te maken met de urgentie, maar wel met zijn grote ervaring op dit vlak. “Na de eerste golf is de hulp van Defensie niet gestopt”, gaat de luitenant verder. “We werkten weliswaar met minder personeel, maar bleven in contact met de FOD Volksgezondheid. Sinds 18 oktober hebben we opnieuw de PEC-cel opgericht, voor een nauwere band met de FOD.”

 

Dit illustreert de hechte samenwerking tussen de FOD Volksgezondheid en Defensie. Door die samenwerking en inzet van onze expertise kunnen we samen de crisis aan. “De samenwerking met onze collega’s van de FOD verloopt heel goed”, besluit luitenant Van Lauwe. “Er is een verschil qua mentaliteit en aanpak, maar we zijn heel goed onthaald. Wij hebben onze expertise en onze manier van werken meegebracht. Die is erg nuttig tijdens een crisis, wanneer je snel moet beslissen. Omgekeerd is het voor ons natuurlijk ook een hele ervaring om de FOD Volksgezondheid van binnenuit te leren kennen.”

Jacques-Emmanuel De Boeck

Gert-Jan D’Haene

DG StratCom