De Zenobe Gramme en onze drie slepers wisselen van vlag

Het zeilschip Zenobe Gramme en de havenslepers van de Marine de Mier, de Wesp en de Zeemeeuw zijn officieel van vlag gewisseld tijdens een plechtigheid die op 28 mei in de marinebasis van Zeebrugge plaatsvond.

 

Het ontstaan van die nieuwe vlag dateert van oktober 2018, toen de Marine zocht naar een innovatieve manier om civiele bemanningsleden aan boord te nemen voor bepaalde opdrachten. De huidige vlag van de Marine gaf die mogelijkheid niet. Onder de nieuwe kleuren kan een militaire, civiele of gemengde bemanning varen. Dit geeft de Marine een grote flexibiliteit.

 

De hulpschepen van de Marine zijn niet langer oorlogsschepen maar genieten toch nog steeds soevereine immuniteit, zowel op volle zee als op de territoriale of binnenwateren. Zij zijn in eigendom van of worden uitsluitend geëxploiteerd of bevracht door het ministerie van Landsverdediging voor een regeringsdienst zonder handelsdoeleinden.

 

Het concept van de hulpschepen van de Marine is gebaseerd op het statuut van de Britse Royal Fleet Auxiliary (RFA). De Royal Navy maakt al honderd jaar gebruik van dergelijke RFA-schepen ter ondersteuning van haar andere schepen met een gevechtstaak om operaties op alle wereldzeeën uit te voeren. De RFA-schepen staan onder het commando van een burgerlijke kapitein-gezagvoerder en de bemanning bestaat eveneens uit burgers. Die burgers zijn echter verplicht om deel uit te maken van de Royal Navy Reserve. In het geval van oorlog of bij inzet in het kader van een gewapend conflict worden ze dan als reservisten geactiveerd.

Charles Colot

Jorn Urbain