Deelname aan German Baltic MCM Squad

Van 15 tot en met 31 maart nam het REMUS-team van de Mine Warfare Unit – Very Shallow Water (MWU-VSW) deel aan het German Baltic MCM Squad. Het team reisde echter al op 7 maart richting de havenstad Kiel in Duitsland om een zevendaagse quarantaine te ondergaan. Op 15 maart werd er eerst nog een covidsneltest afgenomen alvorens in te schepen aan boord van de FGS Bad Rappenau.

 

Het Duitse eskader bestond uit drie mijnenjagers en één bevoorrader. Aan boord van de bevoorrader was ook een team van MCM-Denemarken ingescheept met twee USV’s: oppervlaktedrones met een gesleepte sonar. Naast het Duitse eskader was er ook een deelname van BALTRON: schepen uit de Baltische staten.

 

De eerste week op zee was een set fit phase. Het doel van die periode is leren samenwerken tijdens verschillende manoeuvres en oefeningen, zowel op het vlak van zeemanschap als van mine counter measures (MCM).

 

Op het einde van de eerste week was er opnieuw een covidsneltest voor de bemanning. Iedereen was opnieuw negatief. Er werd beslist dat de mondmaskers aan boord niet meer gedragen hoefden te worden.

 

De tweede week bestond uit een historical ordnance disposal operation (HODOPS) ten zuiden van Langeland, Denemarken. Tijdens die week werden er in totaal elf zeemijnen gelokaliseerd. Er was echter geen toelating om de mijnen tot ontploffing te brengen.

 

Het REMUS-team werkte samen met het Duitse REMUS-team aan boord van de FGS Bad Rappenau. In totaal voerde het Belgische REMUS-team twaalf missies uit en vond het drie mijnen. De contacten werden allemaal geïdentificeerd door Duitse EOD-duikers.

 

De deelname kan als succesvol worden bestempeld.

VSW-team

VSW-team