Defensie bewaakt nucleaire sites

Vanaf 1 juli 2025 bewaken Belgische militairen opnieuw nucleaire sites op ons grondgebied. Onder de naam operatie Vigilant Protector ondersteunt Defensie de Federale Politie met een mobiele aanwezigheid aan onder meer de kerncentrales van Doel en Tihange.

 

De beslissing om opnieuw militairen toe te wijzen aan de bewaking van cruciale infrastructuur, komt er op vraag van de federale regering. Net zoals bij de eerdere operatie Spring Guardian, die liep tussen 2016 en 2024, is het doel om politionele capaciteiten vrij te maken voor andere dringende veiligheidsopdrachten.

 

 

“Dit is een noodmaatregel, omdat de veiligheidssituatie in onze hoofdstad bijzonder problematisch is. Door militairen in te zetten voor de bewaking van nucleaire sites, kunnen politiemensen elders in het land ingezet worden waar de noden het hoogst zijn – bijvoorbeeld in Molenbeek of Anderlecht”, stelt Minister van Defensie Theo Francken.

 

Nationale veiligheid als opdracht

 

Operatie Vigilant Protector wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Federale Politie, op basis van duidelijk omschreven protocollen. Die bepalen onder meer dat militairen enkel opereren binnen de buitenste veiligheidsperimeter van de betrokken sites. Informatie over het dispositief wordt om veiligheidsredenen niet publiek gedeeld.

 

De opdracht kadert in een van de kerntaken van Defensie: bijdragen tot de veiligheid van de bevolking op het nationale grondgebied.

 

Gefaseerde inzet van vier detachementen

 

De inzet start begin juli met een detachement aan de kerncentrales van Doel en Tihange. In latere fases volgen ook andere nucleaire sites, waaronder de zone Mol – Dessel – Geel en Fleurus. Er worden in totaal vier militaire detachementen ingezet, afkomstig uit alle vier componenten van Defensie: de Land-, Lucht & Ruimte-, Marine- en Medische Component.

 

Centraal in deze opdracht staat een Quick Reaction Force (QRF), een snellereactie-eenheid die 24/7 waakt over de site en indien nodig de situatie tijdelijk stabiliseert in afwachting van politietussenkomst.

 

De operatie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Defensie en de Federale Politie en wordt ondersteund door formele samenwerkingsprotocollen die het wettelijke kader bepalen waarbinnen de militairen opereren.

Rein Van den Bergh

Rein Van den Bergh