Defensie en B-FAST leveren 500 tenten voor Gaza

Op woensdag 11 september vertrok een A400M-transportvliegtuig van Defensie vanuit Melsbroek naar Jordanië, ten voordele van de bevolking van Gaza. Aan boord: meer dan 500 tenten geschonken door B-FAST, het Belgische internationale humanitaire platform (Belgian First Aid & Support Team). De Jordan Hashemite Charity Organization (JHCO) zal de goederen in ontvangst nemen om deze naar de Gazastrook te vervoeren.

 

Concreet worden vandaag 56 paletten met 511 familietenten, goed voor een totaalgewicht van 20.982 kilogram en een volume van 82,51 kubieke meter, per militaire vlucht naar Jordanië overgebracht.

 

“Elke tent biedt plaats aan vier tot zes personen, dus we schatten dat we met deze aankoop tussen de 2.000 à 3.000 mensen tijdelijk kunnen huisvesten”, vertelt majoor Bert Torfs, verantwoordelijk voor B-FAST binnen Defensie.

 

Water, voedsel, tenten

 

Vanuit Amman, in Jordanië, zal de Jordan Hashemite Charity Organization (JHCO) het transport naar Gaza coördineren, om het materiaal zo snel mogelijk bij de lokale bevolking te krijgen.

 

Minister van Defensie Ludivine Dedonder: “Defensie verleent vandaag opnieuw crisishulp door in het transport van 511 tenten van BFAST voor de bevolking in Gaza te voorzien. Het materiaal zal met een A400M naar Jordanië worden gebracht en worden overgedragen aan de Jordan Hashemite Charity Organisation (JHCO) die het verder zal transporteren. Dit nieuw hulppakket van België, met de bijdrage van Defensie, laat niet toe weg te kijken van het lijden van de bevolking in Gaza en de Israëli die worden gegijzeld door Hamas. Toch mogen ons land en Defensie fier zijn op de geleverde hulp aan de bevolking in Gaza. Onze prioriteit blijft echter een onmiddellijk staakt-het-vuren, de vrijlating van de gijzelaars en het openen van medische en humanitaire toegangswegen.”

 

B-FAST is een interdepartementale structuur onder leiding van Buitenlandse Zaken die de verzending van Belgische noodhulp wereldwijd coördineert.

 

Begin maart 2024 had de missie Cerulean Skies er al toe geleid dat Defensie humanitaire goederen, waaronder water en voedsel, boven Gaza dropte.

Wilge Decraene

Adrien Muylaert & Bert Torfs