*HINTS* Defensie’s geniale mysterie: De eindejaarspuzzel

*HINTS*: zie hieronder

 

Het is weer zover – de zesde editie van de legendarische eindejaarspuzzel van Defensie staat voor de deur. Op 21 december overhandigde de Chef ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) Admiraal Robberecht de puzzel officieel aan de Minister van Defensie en kan de zoektocht naar antwoorden beginnen. Deze puzzel, geprezen als de meest uitdagende in het land, wordt opgesteld door twee mysterieuze breinen achter de schermen van ADIV. Wat dit jaar anders maakt, is het thema dat in nevelen gehuld blijft. Deelnemers moeten zelf achterhalen wat dit intrigerende thema is. Durf jij de uitdaging aan?

 

De eindejaarspuzzel staat bekend om zijn buitengewone complexiteit. Verwacht geen doorsnee sudoku’s of alledaagse kruiswoordraadsels – deze opgaven zijn volstrekt uniek en nooit eerder vertoond. Om de raadsels te ontrafelen zijn vaak meerdere stappen nodig. Een eerste blik kan leiden tot verwarring en de gedachte “Hoe in hemelsnaam vind ik hier een oplossing voor?” Maar geef niet op want het streven naar dat verheugende ‘Eureka!’ moment is de sleutel tot succes.

 

In het kader van de “War for Talent” wil Defensie met de puzzel benadrukken dat het een verscheidenheid aan profielen nodig heeft in zijn organisatie. Denk maar aan analistenprofielen en mensen met een unieke manier van denken, en laat dit nu exact de mensen zijn die puzzels zoals deze kunnen oplossen.

 

Deelnemers hebben tot 30 januari om de puzzel op te lossen en in te dienen. Er zijn punten te verdienen per correct antwoord, met bonuspunten als dat antwoord door weinig teams is gevonden. De dag na de deadline, op 31 januari kun je hier hints terugvinden om de niet-gevonden raadsels toch nog op te lossen.

 

Iedereen kan deelnemen, zowel individueel als in groep. Naast het hoofdklassement is er ook een apart klassement voor scholen en andere onderwijsinstellingen.

 

Wil je een voorsprong? Om je alvast voor te bereiden zijn de opgaven en oplossingen van voorgaande edities zijn hier te vinden:

 

Opgave 2018 Oplossing 2018

Opgave 2019 Oplossing 2019

Opgave 2020 Oplossing 2020

Opgave 2021 Oplossing 2021

Opgave 2022 Oplossing 2022

 

We dagen je uit om jouw analytische vermogen te testen en jezelf uit te dagen met een puzzel die je nooit eerder hebt gezien. Wie weet ben jij wel de slimme puzzelaar die dit jaar als overwinnaar uit de bus komt.

 

Hier is de link naar de puzzel. Alvast veel succes!

 

*PS: we vonden twee foutjes in vraag 5. Klik hier om de errata te raadplegen.*

 

*HINTS* Niet alles kunnen vinden? Dat snappen we. Daarom vind je hier een aantal hints die je misschien verder op weg kunnen helpen.

ADIV

ADIV