DOVO organiseert training voor Zwitserse politie: “Elke natie heeft haar eigen specialiteit”

 

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) traint deze week, in Eupen en Elsenborn, samen met de Zwitserse politie voor interventies bij geïmproviseerde explosieven. In een wereld met complexe dreigingen van geïmproviseerde explosieven, zijn kennisuitwisseling en expertise een belangrijke sleutel tot veiligheid.

 

In de buurt van Eupen, bij het grootste stuwmeer van België, rijst de imposante Vesderstuwdam uit. Drie ontmijningsexperts van de NEDEX Bomb Squad uit Genève zijn druk bezig met overleggen. Er is een zelfgemaakte tijdbom ontdekt, die een mogelijke catastrofale dambreuk kan veroorzaken. Snel en nauwkeurig handelen om de bom tijdig te neutraliseren is dus de boodschap.

 

Het scenario aan de Vesderdam maakt deel uit van een vijfdaagse EOD-training (Explosive Ordnance Disposal) voor het Zwitserse gespecialiseerde politieteam, dat bestaat uit drie operators en twee observatoren. “Wij staan in voor de organisatie van de oefening”, legt Majoor Flise, tweede commandant van DOVO, uit. “De Zwitsers kunnen advies geven en erop toezien dat hun eigen personeel de oefening vlot uitvoert.”

 

Jaarlijkse trainingen

 

De eerste samenwerking tussen DOVO en NEDEX vond al plaats in 2002, maar bleef lang eerder sporadisch. “Maar in 2019 hebben we een gestructureerd systeem opgezet, met jaarlijkse trainingen voor de gespecialiseerde ontmijningsteams en EOD-experts van de politie in het kanton Genève.” Daarnaast gaan de Belgische militairen van DOVO ook regelmatig op oefening in Zwitserland.

 

Door samen te werken en te trainen, kunnen beide teams hun expertise vergroten. “Zij beschikken ook over een hoog niveau van kennis, ervaring en uitrusting. Maar elke natie heeft haar eigen specialiteit in verschillende domeinen, waarvan ook wij kunnen profiteren. Het is een groot voordeel om samen te werken met andere landen die gespecialiseerd zijn op dit gebied.”

 

Belgische expertise

 

België heeft een lange geschiedenis van ontmijning, vooral na de twee wereldoorlogen. Deze expertise maakte van ons land een wereldwijd erkende speler op het gebied van explosievenopruiming. “We hebben nog steeds munitieresten verspreid op het hele grondgebied en we voeren jaarlijks zo’n 3.500 interventies uit alleen al om deze munitie te verwijderen”, gaat Majoor Flise verder.

 

Samen sterk

 

“Internationale samenwerking blijft in ons vakgebied van essentieel belang, zowel op technisch vlak als op het gebied van expertise en algemene samenwerking”, besluit Majoor Flise. “De wereld van EOD is klein, net als die van de ontmijners. De speciale technieken en de manier waarop we werken evolueren constant. We willen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen die in verschillende landen worden ontwikkeld.”

 

Door voortdurend te trainen, samen te werken en kennis uit te wisselen met internationale partners, blijft DOVO voorbereid op elke uitdaging.

Wilge Decraene

Lucia Gaggero

Mathieu Duhembre