Een nationale feestdag in het teken van vernieuwing en internationale samenwerking

Op 21 juli viert België feest en ook Defensie is aanwezig! Het traditioneel militair defilé wordt dit jaar gekenmerkt door vijf centrale thema’s: de transformatie van Defensie, internationale samenwerking, de jeugd, 75 jaar NAVO en 25 jaar partnerschap met Benin. Naast het defilé kan je ook terecht op het Feest in de Warande, waar Defensie tal van interactieve activiteiten aanbiedt voor jong en oud.

 

Het militair defilé op het Paleizenplein zal dit jaar een uithangbord zijn van de grondige transformatie die Defensie doormaakt.

 

Nieuwigheden in het defilé

 

De Landcomponent wordt de komende jaren uitgerust met een reeks nieuwe voertuigen in het kader van het Frans-Belgische Capacité Motorisée (CaMo)-project. Tijdens het gemotoriseerd defilé kan het publiek alvast kennismaken met deze blikvangers, waaronder het artilleriesysteem CAESAR, de gepantserde gevechts- en verkenningsvoertuigen Griffon en Jaguar, en de commando- en liaisonvoertuigen Falcon.

 

“De Landcomponent ondergaat de grootste transformatie van de afgelopen 60 jaar,” benadrukt de commandant van de Landcomponent, Generaal-majoor Jean-Pol Baugnée. “Zowel de Gemotoriseerde Brigade als het Special Operations Regiment ondergaan een transformatie en vernieuwing om hun specifieke capaciteiten te versterken en om robuuster, reactiever en veerkrachtiger te worden.”

 

Ook tijdens het luchtdefilé wordt de modernisering zichtbaar door de deelname van een Duitse Light Utility Helicopter van het type H145M. De recente goedkeuring van deze aankoop zal ervoor zorgen dat Defensie haar  medische evacuatiecapaciteit via de lucht en haar tactische transportcapaciteit kan uitbreiden. Daarnaast neemt voor het eerst ook een detachement van de Cyber Command deel aan het defilé te voet.

 

Speciale erkenning en waardering

 

Onze veteranen en een detachement van de Invictus-atleten nemen deel aan de voorbode van het defilé. “Als blijk van erkenning en waardering voor hun inzet voor ons land én hun doorzettingsvermogen,” zegt minister van Defensie, Ludivine Dedonder. “Ze zijn een voorbeeld voor ons allen en verdienen dus zeker en vast hun plaats op onze Nationale Feestdag.”

 

Ook verschillende jongeren uit de derde graad Defensie en Veiligheid, gedreven cadetten en nieuwe rekruten stappen trots mee in de militaire parade. Naast hen maken ook onze reservisten, onmisbare schakels van Defensie, een belangrijk deel uit van het defilé. “Gezien de toename van onze taken en missies zullen we in de toekomst meer personeel moeten aannemen (waaronder meer reservisten). We zullen hen meer en beter moeten opleiden en ervoor zorgen dat ze hun noodzakelijke uitrusting hebben,” aldus generaal Baugnée.

 

Internationaal gekleurd

 

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de NAVO verwelkomt België, als een van de stichtende leden, dit jaar een detachement van de 32 lidstaten in het nationaal defilé, inclusief Finland en Zweden die recent de alliantie vervoegden. Om deze verjaardag extra in de kijker te zetten zal ook het NAVO AWACS-vliegtuig te zien zijn in het luchtdefilé.

 

Bovendien zal een gemengd detachement van 16 Belgische en 16 Beninse militairen defileren ter ere van het 25-jarige partnerschap tussen beide landen. Ditzelfde detachement zal binnenkort ook deelnemen aan de Beninse onafhankelijkheidsviering op 1 augustus 2024 in Cotonou.

 

Feest in de Warande voor jong en oud

 

Liefhebbers kunnen ook de hele dag terecht op het Feest in de Warande, waar meer dan driehonderd medewerkers van Defensie je verwelkomen op de meer dan 40 standen. Bezoekers kunnen er kennismaken met het nieuwste materieel en zo meer te weten komen over de verschillende beroepen binnen Defensie. Daarnaast zullen er ook verschillende demonstraties plaatsvinden, waaronder 16 interactieve animaties. Kinderen en jongeren kunnen zich ten slotte uitleven op het Defensieparcours en krijgen, na het afleggen van enkele proeven, een leuk gadget.

 

Defensie nodigt iedereen uit om op 21 juli naar Brussel te komen en deel te nemen aan deze feestelijke dag!

#be2107 : Fête nationale belge – Nationale feestdag van België | #be2107 : Site officiel des festivités du 21/07 – Officieel site van de feestelijkheden van 21/07

Wilge Decraene

Lucia Gaggero

Nathalie Mylle & BAS