Eerste Belgische vlucht van de F-35A
De eerste Belgische vlucht van de F-35A, het gevechtsvliegtuig van de 5e generatie, vond plaats op donderdag 12 december vanaf Luke Air Force Base in Arizona. Dit is een belangrijke stap in de modernisering van de Lucht- en Ruimtecomponent – en van Defensie – en in haar inzet voor het F-35-programma. Dit historische moment weerspiegelt het strategisch belang van het toestel voor België en zijn bondgenoten in het licht van de huidige dreigingen.
De F-35 is een van ’s werelds meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen, ontworpen om luchtverdediging te bieden, geallieerde strijdkrachten te beschermen en vijandelijke bedreigingen te neutraliseren, terwijl het bijna onzichtbaar blijft dankzij zijn stealthcapaciteiten (moeilijk detecteerbaar door radar, red.).
De F-35: sleutel tot Air Superiority
Zijn rol is cruciaal bij het bereiken van luchtsuperioriteit, een essentiële voorwaarde om langdurige en kostbare conflicten te vermijden zoals die van de Eerste Wereldoorlog, waar loopgravenoorlog overheerste vanwege de kwetsbaarheid van grondtroepen door het gebrek aan controle over het luchtruim.
Dankzij zijn veelzijdigheid kan de F-35 troepen op de grond beschermen en tegelijkertijd vijandelijke operaties verstoren, en zo de veiligheid van geallieerde troepen garanderen.
Start van de pilotenopleiding binnen het 312e Squadron
De eerste Belgische vlucht van de F-35 markeert ook het begin van de omscholing van onze piloten. Dit gebeurt binnen de Belgische F-35 conversie-eenheid, onderdeel van het Amerikaans-Belgisch 312e Squadron. Deze eenheid, gevestigd op Luke Air Force Base, is verantwoordelijk voor de opleiding van piloten en al het personeel dat betrokken is bij het gebruik van de F-35.
Samen met hun buitenlandse collega’s leren ze de geavanceerde systemen van het vliegtuig te beheersen, terwijl ze de interoperabiliteit met geallieerde luchtmachten versterken.
De F-35-gemeenschap: internationale samenwerking versterken
Door deel te nemen aan het F-35-programma sluit België zich aan bij een brede coalitie van 20 landen, waaronder verschillende NAVO-leden en 13 Europese landen. Deze gemeenschap versterkt de samenwerking op het gebied van training, inzet en gezamenlijke operaties. België profiteert zo van synergiën met bondgenoten zoals Nederland, Denemarken en de Verenigde Staten. Dit verstrekt de interoperabiliteit en de capaciteit om gezamenlijke missies wereldwijd uit te voeren.
De aankoop van de F-35 stelt België ook in staat zijn partnerschap binnen de European Participating Air Forces (EPAF) en de European Air Wing (EAW) te consolideren, cruciale initiatieven voor een geïntegreerde Europese verdediging.
Meer weten: Alles over de F-35