Erkenningsceremonie aan de Koninklijke School voor Onderofficieren

Op 7 november 2024 was de Grote Markt van Sint-Truiden het decor van een ceremonie ter ere van de tweede promotie van de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) 2024. Het evenement, bijgewoond door de Chef Defensie, Generaal vlieger Frederik Vansina, bracht hulde aan de toekomstige 508 onderofficieren in opleiding.

 

Vanaf 14 uur konden de families van de studenten de meterstad Sint-Truiden en haar militaire tradities ontdekken, voordat ze om 19 uur bijeenkwamen voor de officiële plechtigheid. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen zorgde, voor het eerst met een doedelzakspeler, voor de muzikale begeleiding die de avond uniek en onvergetelijk maakte.

 

De centrale rol van onderofficieren bij Defensie

 

“De ceremonie van vandaag vindt plaats twee maanden na de introductie van de kandidaten. Er is nog een lange weg te gaan en er zijn veel uitdagingen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de kandidaten deze opleiding aankunnen en dat zij in de nabije toekomst de jonge leiders zullen zijn die Defensie hard nodig heeft.”

 

Deze woorden van Kolonel stafbrevethouder Mario Engels, directeur van de KSOO, onderstrepen de essentiële missie van de school: leiders opleiden die in staat zijn de toekomstige uitdagingen aan te gaan.

 

Onderofficieren vervullen een sleutelrol tussen vrijwilligers en officieren en zijn veelzijdige teamleiders. Ze zijn zowel supervisors als technici en zorgen voor de samenhang en efficiëntie van militaire operaties. Hun missie is essentieel om de goede werking van de eenheden en het succes van de opdrachten te garanderen.

 

Een uitzonderlijke militair als peter

 

In de traditie van de KSOO is een uitzonderlijke militair als peetvader van de promotie van 2024 gekozen. Onderofficier Auguste Spiessens begon zijn carrière bij de marine op 17-jarige leeftijd, in 1954. In 39 dienstjaren, waarvan 21 op zee, nam hij deel aan verschillende NAVO-missies en grote operaties zoals CAMOENS, OCTOPUS en SOUTHERN BREEZE.

 

Als fervent trainer gaf hij lange tijd les aan de Hogere Zeevaartschool en daarna aan de mijnenbestrijdingsschool EGUERMIN. Gerespecteerd om zijn karakter en menselijkheid, belichaamt Auguste Spiessens de waarden van uitmuntendheid die de KSOO wil overbrengen.

 

Zeer diverse carrières

 

De avond bracht het brede aanbod van specialiteiten binnen Defensie onder de aandacht: wapensmeden, technici, optisch ingenieurs, lassers, ontmijners, verpleegkundigen, paracommando’s en vele anderen. Deze beroepen van de toekomst, toegankelijk voor wie wil investeren in een dynamische en uitdagende carrière, zijn te vinden op www.mil.be en op www.beldefnews.be.

 

De Koninklijke School voor Onderofficieren biedt jongeren een uitstekende opleiding, zowel nationaal als internationaal. Wie zich wil aansluiten bij deze prestigieuze instelling kan meer informatie vinden op de officiële website van de KSOO: www.saffraanberg.be. Een unieke carrière vol mogelijkheden wacht op je.

Y. Willems

Gert-Jan D'haene