Fregat Louise-Marie in actie tijdens NAVO-oefening Strike Warrior

Met de imposante Schotse kustlijn als decor traint het Belgische fregat Louise-Marie twee weken lang met NAVO-bondgenoten. Van 14 tot 27 oktober versterken marines hun paraatheid en samenwerking tijdens de oefening Strike Warrior.

 

Het kloppend hart van deze oefening is de UK Carrier Strike Group (UKCSG), met als kroonjuweel het indrukwekkende vliegdekschip HMS Prince of Wales. Dit gigantische schip, begeleid door meerdere andere schepen, is een ongeëvenaarde troef in maritieme oorlogsvoering.

 

Tijdens Strike Warrior spelen de straaljagers van de Prince of Wales een cruciale rol. Ze voeren luchtaanvallen uit waarop de bemanning van de Louise-Marie razendsnel reageert. De spanning aan boord is voelbaar, want hier toont de oefening haar ware doel: de bemanning voorbereiden op echte oorlogssituaties. Elke seconde telt, terwijl de bemanning aanvallen afslaat en de luchtverdedigingssystemen maximaal inzet.

 

Nauwkeurige schietoefeningen

 

Naast het afslaan van luchtaanvallen dient de Louise-Marie zich ook te verdedigen tegen landaanvallen. Tijdens schietoefeningen op kustdoelen, zoals tanks en lanceerplatformen, demonstreert de bemanning haar indrukwekkende precisie. Een Britse officier aan boord communiceert met spotters aan wal en prijst het snelle schakelen van de bemanning bij veranderende omstandigheden.

 

Het schip neutraliseert meerdere doelwitten en onderstreept hiermee de nauwkeurigheid en het vakmanschap van de bemanning. Teamwerk is essentieel: terwijl de brug het schip manoeuvreert, zetten de mensen in de commandocentrale de wapens optimaal in.

 

Varen in vlootverband

 

Efficiënte communicatie blijft van groot belang tijdens het varen in vlootverband. NAVO-standaarden zorgen voor een soepele samenwerking tussen de deelnemende schepen, wat de interoperabiliteit naar een hoger niveau tilt.

 

Op naar Freezing Winds

 

Na Strike Warrior zal de Louise-Marie koers zetten naar de Baltische Zee voor deelname aan de Finse oefening Freezing Winds. In de barre weersomstandigheden in dit gebied zullen de Marines gezamenlijke defensieoperaties uitvoeren, met een sterke focus op de bescherming van belangrijke handelsroutes en kritieke onderzeese infrastructuur.

Sten M.

Jorn U.

Ramzy Bentrad