Het adaptatiesas: een onontbeerlijke tussenstap

Afgelopen maand organiseerde de Algemene Directie Health & Well-being in Duitsland, in samenwerking met het departement Operaties, een eerste adaptatiesas voor het detachement dat deelnam aan de NATO Multinational Battlegroups in Roemenië.

 

Vele NAVO-partnerlanden gaan op dezelfde manier te werk: na deelname aan een operatie in het buitenland doorlopen militairen een ‘afkoelingsperiode’ van enkele dagen vooraleer ze terugkeren naar huis. Tijdens deze overgangsperiode, weg van de plaats van de opdracht maar nog niet thuis, kunnen de militairen tot rust komen, de stress van de missie achter zich laten en zich voorbereiden op hun terugkeer.

 

Multidisciplinair team

 

Dat doen ze onder begeleiding van een team van deskundigen van het psychosociale, morele en religieuze platform. Terwijl ze dit aanpassingsproces doorlopen, worden de militairen in eerste instantie uitgenodigd om “de deur van de opdracht te sluiten”. Ze nemen deel aan interviews (in groep en individueel) en krijgen de gelegenheid om eventuele moeilijkheden tijdens hun opdracht te bespreken.

 

De militair wordt vervolgens aangemoedigd om “de deur naar huis te openen” met behulp van psycho-educatief advies en door te praten met meer ervaren collega’s om hem of haar te helpen terug te keren naar het werk en naar huis.

 

De vraag om hulp normaliseren

 

Deelname aan het adaptatiesas stelt de militair ook in staat om informeel contact te leggen met de verschillende spelers van het psychosociale, morele en religieuze platform. Deze zijn direct toegankelijk voor alle militairen. De vraag om hulp wordt daarmee genormaliseerd. Ten slotte is deelname aan een adaptatiesas ook een manier om militairen te erkennen en te bedanken voor hun inzet.

 

Stressfactoren komen vaak voort uit de missie zelf. Militairen op operatie lopen het risico intense situaties mee te maken die hun sporen nalaten. Maar langdurige afwezigheid van huis kan ook een bron van spanning zijn. De adaptatiesas heeft tot doel deze spanningen zoveel mogelijk te verlichten voordat de militairen terugkeren naar hun familie en hun vertrouwde omgeving.

 

Lessen trekken

 

Deze methode helpt ook om militairen weerbaarder te maken voor hun volgende missie en hen te beschermen tegen mogelijke psychische gezondheidsproblemen.

 

De komende weken zullen de lessons learned worden besproken met het oog op het uitbreiden van deze noodzakelijke stap wanneer militairen terugkeren uit operatie.

 

Brigadegeneraal Bornain, directeur-generaal Health & Well-being: ‘’ Het nut van een decompressieperiode bij terugkeer van een operatie is al aangetoond in verschillende van onze buurlanden. Een goed georganiseerde adaptatiesas is een cruciaal element voor het welzijn van militairen, het vergemakkelijkt hun terugkeer naar huis en voorkomt problemen die direct of indirect verband houden met hun deelname aan een opdracht en het langdurig weg zijn van hun familie’’.

DG Health & Well-being

DG StratCom