Het Special Operations Regiment verwelkomt een nieuwe commandant en herdenkt een historische missie
De citadel van Diest was vrijdag het decor voor een drievoudige huldiging: een nieuwe commandant en een nieuwe korpsadjudant voor het Special Operations Regiment (SO Regt), én een ceremonie ter herdenking van de operaties Dragon Rouge et Noir in de Democratische Republiek Congo (DRC), exact 60 jaar geleden.
Op 11 oktober gaf kolonel-stafbrevethouder Frédéric Linotte, na drie jaar het commando te hebben gevoerd, de fakkel van het Regiment door aan Kolonel-stafbrevethouder Raphaël Bechet. Het SO Regt bestaat uit het hoofdkwartier, de Special Forces Group, het 2e Bataljon Commando, het 3e Bataljon Parachutisten, de trainingscentra commando en parachutisten en de 6e Groep CIS. Ook kwam er een nieuw korpsadjudant op post: Adjudant-majoor Vanderhaeghe gaf zijn taken door aan Adjudant-chef Bingham.
Rode en Zwarte Draak
Voor de gelegenheid werd er eveneens hulde gebracht aan de Belgische parachutisten die 60 jaar geleden, als een van eersten in de militaire geschiedenis, reddingsoperaties voor gijzelaars vanuit de lucht uitvoerden. Vóór het begin van de bevelsoverdracht was het heroïsch verhaal van de operaties in Stanleyville en Paulis (DRC) het onderwerp van een academische sessie met getuigenissen.
Tijdens operatie Red & Black Dragon in 1964 slaagden de Belgen, met de steun van de Verenigde Staten, erin om 2.375 gijzelaars van 19 verschillende nationaliteiten te bevrijden. Deze operaties zijn een toonbeeld van het soort missies waarvoor het Special Operations Regiment kan worden ingezet.
Essentiële taken
Het regiment kan wereldwijd snelle interventies en ‘speciale’ operaties uitvoeren in vaak veeleisende en complexe omstandigheden. Het kan een actieve rol spelen in de bestrijding van terrorisme en in het bijstaan van bevriende naties in hun strijd tegen gewapende groepen. Daarnaast voert het SO Regt ook rapid reaction-missies uit, zoals het evacueren van onderdanen uit conflictgebieden of het verlenen van humanitaire noodhulp.
Kolonel Bechet neemt het roer over op een moment dat er binnen heel Defensie veranderingen en vernieuwingen op til zijn. Zo is de Special Forces Group haar maritieme capaciteiten volop aan het ontwikkelen. Eerder deze week ondertekenden België en Nederland een intentieverklaring voor het oprichten van een gezamenlijke werkgroep ‘maritieme special forces’, om regelmatig samen te werken op NAVO-niveau.
De kolonel heeft dan ook duidelijke prioriteiten: “In eerste instantie ben ik van plan om verder te werken op het elan van de huidige transformatie binnen het Special Operations Regiment. Ik wil intern nadenken over hoe we bepaalde procedures kunnen vereenvoudigen en onze activiteiten weer kunnen richten op onze kerntaken. Mijn twee grootste bekommernissen zijn het nijpend personeelstekort en de benodigde middelen”, besluit hij.