Inhuldiging tweede Cyber Defense Factory in Brugge, op de Howest campus

Na Charleroi in Wallonië is het nu aan Brugge in Vlaanderen.  Op dinsdag 13 mei werd een tweede Cyber ​​Defense Factory ingehuldigd op de campus van Howest (Hogeschool West-Vlaanderen). Met die oprichting wil Defensie onderzoeks- en innovatieprojecten stimuleren tussen het Cyber ​​Command van de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), de academische wereld en onderzoekscentra, en de industrie, volgens het principe van de triple helix.

 

Het Cyber Command omvat drie hoofddomeinen: elektromagnetische oorlogsvoering, de logische laag van informatie- en operationele systemen (IT en OT) en de sociale en digitale virtuele ruimte, gekoppeld aan informatieoorlog. Het staat ook in voor de beveiliging van militaire netwerken en wapensystemen en voert operaties uit in cyberspace voor de ADIV.

 

Dynamisch netwerk van publieke en private partners

 

Vandaag bundelt het Cyber Command zijn krachten met Howest, dat een bacheloropleiding cyberveiligheid aanbiedt die uniek is in België, en draagt het bij aan een dynamisch netwerk van publieke en private partners. Een deel van de projecten die binnen de nieuwe Cyber ​​Defense Factory worden ontwikkeld, zal worden gekoppeld aan de Marine met de komst van de nieuwe mijnenjagers in Zeebrugge.

 

Die schepen beschikken over geavanceerde technologie die verschillende vormen van cyberverdediging en cryptografie gebruikt om de veiligheid van de transmissies te garanderen, onder andere met hun drones.

 

Onderzoek en innovatie

 

“Ik ben verheugd met de opening van de eerste Cyber ​​Defense Factory in Vlaanderen. Onderzoek en innovatie zijn nu eenmaal prioriteiten die centraal staan ​​in mijn project voor Defensie”, verklaarde minister van Defensie Theo Francken. “Maar deze prioriteiten moeten worden gestructureerd rond een strategie, de DIRS (Defence Industry Research Strategy), die ik wil voortzetten en versterken.”

 

Generaal-majoor Michel Van Strythem, commandant van het Cyber ​​Command, vult aan: “We hebben in april vorig jaar in Charleroi de eerste Cyber ​​Defense Factory geopend. We zetten ons project voort door ons te vestigen in het hart van het Howest ecosysteem om projecten te lanceren in alle dimensies van cyberspace.”

 

Brug tussen onderwijs, onderzoek en industrie

 

Een extra voordeel aan de Cyber Defense Factory is een rechtstreeks contact met de studenten. Die kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden voor een studentenjob bij het Cyber Command.

 

Deze Cyber Defense Factory is als een brug tussen onderwijs, onderzoek en industrie. Dat bevestigt ook Frederik D’hulster, algemeen directeur van Howest: “Cyberveiligheid is geen hype, maar een noodzaak en talent is onze eerste verdedigingslinie. Door de Cyber Defense Factory maken we Defensie tastbaar voor onze studenten op de campus, ook als potentiële werkgever. Deze samenwerking bevestigt bovendien onze rol als pionierende en ondernemende hogeschool.”

Bernard Van Hecke

Howest