Jaarrapport van ADIV: een veranderende wereld in conflict

Het jaarverslag (2023) van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) geeft een strenge analyse van de huidige toestand in de wereld, maar onthult ook wat er zich achter de schermen zelf afspeelt. Onder het motto Quaero et Tego (“Ik zoek en ik bescherm”) is de missie van ADIV om ons land, onze bedrijven en onze expats te beschermen en om de autoriteiten correct advies te geven.

 

In een tijdperk waar de bedreigingen divers en complex zijn, staat ADIV aan de frontlinie om België te beschermen tegen verschillende gevaren: gaande van cyberterrorisme tot spionage. “Bijna elke maand krijgt België te maken met verstorende aanvallen van pro-Russische hacktivisten”, vertelt data analist Gilda.

 

Een wereld in conflict

 

Het jaarrapport van ADIV geeft een gedetailleerd overzicht van de geopolitieke situatie in 2023 en onthult een huidige geopolitieke context met toenemende instabiliteit. Twee grote conflicten trekken daarbij voornamelijk de aandacht: het Israëlisch-Palestijns conflict en de Russisch-Oekraïense oorlog.

 

Toch mogen andere belangrijke crisissen niet over het hoofd gezien worden: de staatsgrepen in West-Afrika, de burgeroorlog in Soedan, de conflicten in het oosten van de Democratische Republiek Congo en de spanningen tussen India, Pakistan en China. De wereld is een complex en constant veranderend strijdtoneel geworden.

 

Samenwerkingen

 

ADIV werkt nauw samen met verschillende actoren om haar beschermings- en inlichtingenmissie uit te voeren: Staatsveiligheid, FOD Buitenlandse Zaken, alsook lokale overheden en partnerlegers. ADIV is betrokken bij de meeste operaties van Defensie.

 

Matthew, 36 jaar, getuigt: “Ik hou regelmatig contact met lokale veiligheidsdiensten en andere partners ter plaatse.” Deze contacten resulteren in rapporten die naar Brussel worden gestuurd, waardoor de Belgische troepen op de hoogte blijven en dit bijdraagt aan hun bescherming.

 

Info of desinformatie?

 

De snelle verspreiding van deep fakes (gemanipuleerde video’s via artificiële intelligentie) en fake news (valse informatie) online is een grote uitdaging. Deze manipulaties willen de publieke opinie polariseren en verwarring zaaien, aldus het rapport. In het licht van deze bedreigingen speelt de opkomst van een cybercomponent vanuit ADIV een cruciale rol.

 

Drones en nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie hebben de manier van operaties voeren veranderd. De Russische invasie in Oekraïne heeft bijvoorbeeld het groeiend belang van drones bij verkenning en het voeren van gerichte aanvallen bewezen. België moet zich aanpassen aan deze belangrijke ontwikkelingen om up to date te blijven op het gebied van veiligheid.

 

Hulp bij het nemen van beslissingen

 

ADIV helpt politieke en militaire leiders om weloverwogen, onafhankelijke en soevereine beslissingen te nemen door hen nauwkeurige informatie te verstrekken. De defensieattaché in Polen, die ook geaccrediteerd is voor de Baltische staten, legt uit: “Ik werk in een regio waar het geostrategisch belang overduidelijk is. Ik fungeer als bemiddelaar en coördinator met het gastland.”

 

De defensieattaché in Rusland, die ook geaccrediteerd is in Armenië, voegt hieraan toe: “Hoewel de bilaterale relaties momenteel beperkt zijn, is het in tijden van crisis essentieel om de gebeurtenissen zo nauwkeurig mogelijk op te volgen in hun specifieke context.”

 

Ontdek het volledig jaarrapport van ADIV, met talrijke feiten en getuigenissen via : De ADIV publiceert zijn tweede jaarrapport – SGRS

 

Het Cyber Command vervoegen?

 

Het Cyber Command biedt meer dan 40 verschillende beroepen aan, vooral gefocust op wetenschappen en informatica, maar niet alleen deze specialisaties. Ook onder andere psychologen of vertalers worden aangeworven. Als de inlichtingwereld je boeit, als de geopolitiek je aanspreekt en als je een analytische geest hebt, aarzel dan niet om de unieke opportuniteiten te ontdekken.

 

Bekijk onze jobaanbiedingen op: http://www.mil.be. Maak een afspraak bij een van onze informatiecentra voor meer details: Infocentra | Defensie (mil.be) of neem deel aan een van onze jobdagen om je toekomstige collega’s te ontmoeten: Agenda | Defensie (mil.be)

Y. Willems

Quentin Moonen (Cyber Command)