Kamercommissie Landsverdediging bezoekt het Cyber Command

De parlementsleden van de Kamercommissie Landsverdediging startten woensdag met hun geplande bezoeken aan de verschillende componenten met een bezoek aan het Cyber Command.  Een boeiend moment, geleid door specialisten en in aanwezigheid van de Chef Defensie, Generaal vlieger Frederik Vansina, en de commandant van het Cyber Command, Generaal-majoor Michel Van Strythem.

 

De Chef Defensie plaatste de noden van de Belgische Defensie in een internationaal perspectief.. “Laten we niet vergeten dat ons land, in geval van een conflict met Rusland, de logistieke draaischijf zal zijn voor de behoeften van de NAVO. Of het nu gaat om logistiek of munitie, alle behoeften van onze bondgenoten zullen via onze havens, luchthavens en spoorwegen verlopen. We moeten dus klaar staan.”

 

Specifiek met betrekking tot cyber voegt de Generaal toe: “De echte dreiging van vandaag zijn niet de Russische tanks, maar de gevaren die verband houden met cyber of sabotage.”

 

Permanent in operatie

 

“Het gebeurt niet elke dag dat we een component creëren”, gaf generaal Van Strythem aan tijdens zijn inleiding, waarbij hij de nadruk legde op een bijzonderheid van het Cyber Command: “We zijn voortdurend in operatie. We hebben geen tijd te verliezen met onnodige structuren die de operaties niet ondersteunen.”

 

Hij benadrukt het cruciale belang van de partnerschappen die zijn aangegaan met een hele reeks spelers, met name op het gebied van onderzoek, innovatie, industrie en opleiding. Met de Koninklijke Militaire School worden projecten ontwikkeld met verschillende Belgische en buitenlandse universiteiten. Het partnerschap met Agoria, de Belgische federatie van technologiebedrijven, vergemakkelijkt een nauwe samenwerking met sommige van haar leden, met name via het initiatief Cyber Made In Belgium for Defense.

 

Daarnaast mag men ook de opleidingswereld niet vergeten, met bijvoorbeeld de implementatie van de eerste kantoren van het Cyber Command in een burgeromgeving, de Cyber Defense Factory, binnen de A6K/E6K bedrijfssite in Charleroi.

 

“We onderhouden een bilaterale relatie met onze partners, waarbij we onze krachten bundelen en onze goede praktijken uitwisselen. Precies zoals we doen met de Algemene Directie van de Gerechtelijke Politie, binnen een tiental samenwerkingsdomeinen”, benadrukt Generaal Van Strythem.

 

De oorlog om talent winnen

 

Om al zijn missies uit te voeren en om te kunnen reageren op de huidige en toekomstige dreigingen, moet het Cyber Command ook de rekruteringsoorlog winnen.  In dit kader heeft de afdeling Cyber Development & Readiness twee keer de Summer School bedacht en georganiseerd: toegankelijk voor studenten en jonge professionals, biedt deze zomerschool een leerzame en leuke onderdompeling achter de schermen van het Cyber Command.

 

Dit is slechts een van de vele initiatieven om jong talent te ontdekken en banden met hen aan te halen zodat ze zich bij het Cyber Command kunnen aansluiten, of ze nu militair, burger of reservist zijn.

 

Het dagelijks werk illustreren

 

Een aantal dynamische demonstraties toonden het dagelijkse werk van het Cyber Command aan de parlementsleden. Op het gebied van desinformatie legden specialisten uit hoe ze verdachte accounts opsporen door de onderlinge interacties te bestuderen en de snelheid waarmee valse inhoud wordt verspreid.

 

Wat betreft ‘elektronische oorlogvoering’ gaven experts gedetailleerde informatie over de evolutie van het gebruik van drones in moderne conflicten en de mogelijkheden om hun signalen te verstoren. Tot slot beschreef het Security Operations Centre (SOC) zijn rol in de bescherming van zowel computernetwerken van Defensie als, in de toekomst, ook de nieuwe belangrijke wapensystemen van de andere componenten.

Bernard Van Hecke

Quentin Moonen